2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növényvédelemmel az emberiségért

Minden évben újabb és újabb károsítók, állati kártevők és korábban nem tapasztalt betegségek jelennek meg, ami nagy kihívás elé állítja a növényvédelmet. Ezt a jelenséget is elemezték növényorvosok és növényvédő szakemberek a 24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon.

Az új károsítók, a precíziós növényvédelem és a technikai újítások is előtérbe kerültek az idei fórumon, amelyet a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézete 24. alkalommal rendezett meg, idén az élelmezési világnapra koncentrálva.

A rendezvény megnyitóján Kovács Béla, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos dékánhelyettese kiemelte a növényorvosok, a növénytermesztés és -nemesítés területén kutató szakemberek felelősségét.

„Különös hangsúlyt kap ez éppen ma, hiszen 40 évvel ezelőtt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) élelmezési világnappá nyilvánította október 16-át. Sokkolók az adatok: a Föld több mint 7 milliárd lakosából 815 millióan éheznek, naponta csaknem 30 ezer gyermek hal meg alultápláltság miatt” – ismertette Kovács Béla.

„A növényvédősök komoly felelőssége az, hogy elegendő élelmiszer legyen az emberek asztalán, hogy a termés minél nagyobb mennyiségét megvédje a károsítóktól. Most sajnos több mint egyharmada elvész, még a növényvédelem tevékenysége ellenére is.

Ezt pedig további veszteségek követik, például a tárolás, raktározás során, és az élelmiszer-pazarlás is hatalmas mértékű. Erre próbálja a növényvédős társadalom felhívni a figyelmet” – tette hozzá Kövics György, az egyetem Növényvédelmi Intézetének egyetemi tanára.

Régi hagyomány Debrecenben a növényvédelmi szakmérnökök képzése az Agrártudományi Egyetemen Fotó: agrarunio.hu

A kétnapos tanácskozáson az is szóba került,

hogyan lehet méhbarát a növényorvos tevékenysége, hogyan változik a kalászosok gyomirtási gyakorlata, illetve milyen a jégháló hatása almaültetvények gyakori kártevőire.

A Tiszántúli Növényvédelmi Fórum hagyományának megfelelően ezúttal is átadták a „Gulyás Antal Emlékérem a növényvédelemért” kitüntetést. A 2019-es év díjazottja Leskó István mádi szőlész-borász, növényorvos lett, a Hajdú-Bihar Megyei Növényorvosi Kamara Kiváló Növényorvos elismerését pedig Móra Tibornak ítélték oda.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) Új megoldások a gombakomposzt újrahasznosítására Bill Gates a krumplitermesztés mellett már tejet is árul Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: mezonaptar.hu
Vissza
Hírfolyam