2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudásközpont a korszerű gazdálkodásért

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. két éve indította el négy éven át tartó kutatását, mely során olyan technológiák és módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek leginkább alkalmasak a korszerű és innovatív gazdálkodásra.

A TM Zrt. vezetésével megalakult konzorciumban a Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete is részt vesz.

A projekt legfontosabb eleme a tudásközpont laboratóriumépülete, ahol a kísérletek előkészítése, a mobil eszközökkel végezhető vizsgálatok, illetve az élő minták tárolása történik. A fényszoba kialakítása és berendezései a szárazság- és fénystresszvizsgálatokat teszik lehetővé, eltérő vízállapot, de állandó fény- és hőmérsékletviszonyok mellett.

A kísérleti kutatások konténertelepe Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A 2021-ig tartó, a „Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása” című pályázat 6 fontos célkitűzése:

  • a zöldfelület-gazdálkodás;
  • az érzékeny ökológiájú területek szántóföldi hasznosításra alkalmas növényeinek genetikai kutatása;
  • a fitoremediáció és az energianövények, a talajremediáció;
  • a hatóanyagáért termesztett növények;
  • a növényvédelem;
  • valamint az informatika és az agrárökonómia köré épül.

A projekt további fontos célja a hazai növények genetikai forrásainak piacosítása, elsősorban olyan területeken, amelyeknek a klímája hasonló a Pannon régióéhoz.

Neked ajánljuk
Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Megoldaná a globális élelmezési problémákat egy magyar kutató Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: mezohir.hu
Vissza
Hírfolyam