Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fantasztikus finn felfedezés: fehérje-előállítás a levegőből

A Solar Foods finn vállalat 2021-ig piacra szándékozik dobni a „solein” nevű, búzaliszthez hasonló fehérjetermékét, amely a levegőben lévő szén-dioxidból, úgynevezett karbonmegkötési technológiával állítható elő elektromosság (napenergia), illetve természetes fermentáció segítségével.

A porszerű termék 50 százalék fehérjét, 5-10 százalék zsírt, 20-25 százalék szénhidrátot tartalmaz, amely által különböző élelmiszertermékek alapanyaga lehet – olvasható a weirdnews.info angol hírportálon.

Az eljárásnak elsősorban sivatagi, illetve olyan területeken lehet nagy jelentősége, ahol hagyományos mezőgazdasági termelésre nincs lehetőség.

Amennyiben az üzemi méretű gyártást sikerül tökéletesíteni, forradalmi változást hozhat a világ élelmiszer-ellátásában, és részben függetlenítheti azt a mezőgazdasági termeléstől, illetve az időjárástól, mivel az egysejtű fehérje előállításához termőföld nem szükséges.

Fotó: solarfoods.fi

Az első sikeres előállítás tavaly történt. A Solar Foods hamarosan, uniós engedélytől függően már egy 1000 tonna kapacitású üzem megépítését tervezi.

A solein előállítása egyszerűnek és korlátlannak tűnik, mivel a szén-dioxid világszerte bőséggel áll rendelkezésre. Az új termék először várhatóan por alakban és joghurtokba keverve jelenik meg a szupermarketekben.

A felfedezők szerint az eljárás bármikor, illetve bárhol megismételhető és fenntartható. Mivel az előállítás nem szántóföldön történik, nem jár együtt semmiféle károsgáz-kibocsátással vagy környezetszennyezéssel, vagyis fékezi a klímaváltozás negatív hatásait. Az új termék kiváló alapanyag lehet a nem állati eredetű húsok előállítói számára is.

Neked ajánljuk
Világűrben járt paradicsommagokat vetettek el egy veresegyházi üvegházban A precíziós gazdálkodás nem a szántóföldi növénytermesztők kiváltsága (videó) Büntetést kell fizetni a gyomorforgató bűz miatt – Belerokkan a baromfitelep Citromsavval a ragyogóan tiszta otthonért #másképpfogom: Tömegrendezvények nélkül, az egyéni fogadalmak jegyében zajlott idén a Föld Órája
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam