2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melegedés miatt fajtaváltás: klímaváltozás és a szőlőtermesztés

A klímakutatók szerint az utóbbi tizenöt évben olyan változások történtek, amilyeneket 2050-re vártunk. A klímaváltozásnak a szőlőtermesztésre és a borászati technológiára gyakorolt hatását boncolgatták az idei Szőlész–Borász Konferencia előadói.

A Szent István Egyetem és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szervezésében lezajlott telt házas tanácskozáson a szőlőtermesztési szekció is két részre bomlott, a termesztéstechnológiával, illetve a szaporítással foglalkoztak részletesen.

A klímaváltozás mind gyakrabban és erőteljesebben nyilvánul meg, derült ki Bálo Borbála, a SZIE Szőlészeti Tanszék vezetője előadásából. Az idén már Francia- és Németországban is példátlan hőhullám köszöntött be, júliusban 37-39 °C-ot mértek hosszú időn keresztül. Nálunk már volt példa hasonló melegre 2007-ben, amikor három héten át volt ilyen forróság.

Az utóbbi tizenöt évben olyan változások történtek, amilyeneket 2050-re vártunk, állítják a klímakutatók.

Az óceánok egyelőre sok hőt elnyelnek, de nem tudjuk, meddig képesek erre. Az elmúlt 100 év alatt 20 centiméterrel emelkedett a tengerszint, és még soha ilyen kicsi nem volt a jégborítás.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Aszály fenyeget

A szőlőtermesztésre nézve az aszályossá váló területek jelentik a nagy kockázatot. Eddig Afrika északnyugati vidékei, Brazília, Dél-Európa és a Balkán lett sokkal szárazabb, 2050-ig viszont Toszkána, Görögország borvidékei, Burgundia és Bordeaux, valamint a portugál Duoro borvidék is olyan aszályossá válik, ami már veszélyezteti a szőlőtermesztést. A franciák ennek ellenére ódzkodnak a szőlő öntözésétől, pedig Bordeaux-ban az 1980-as évek óta már 2 °C-kal nőtt az átlaghőmérséklet. Sokfelé vizsgálják Franciaországban, hogyan hat a melegedés a szőlőfajták fejlődésére. Elzászban a rajnai rizling jóval korábban zsendül, és kissé előbb is virágzik, mint a megszokott. Bordeaux-ban a fő szőlőfajták érési idejének változásából arra következtetnek, hogy míg a sauvignon blanc az 1980-as években az optimális időben érett, 2010-re már jóval korábban, és túl sok cukrot halmoz föl, az aromái kevésbé jók. A merlot pedig épp most előzi meg az optimális érési időt, amikor a legjobb bort lehet készíteni belőle.

Magyarországon az Alföld, az Alpokalja és az északkeleti országrészek melegednek a legjobban, de országosan 11-gyel több volt a hőségnap, mint 1901-ben. Évenként már 12-14 hőhullámos nappal kell szembenéznünk az ország legnagyobb részén, amikor a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 °C-ot.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Többféleképpen ellensúlyozhatjuk a melegedés hatását. Az egyik lehetőség a fajtaváltás, hiszen már most látszik, hogy mely fajták nem képesek jó minőséget adni a mai körülmények között. Léteznek olyan fajták is, amelyek melegben bezárják a légcserenyílásaikat, azáltal kevesebbet párologtatnak, így a közepes szárazságot egészen jól viselik. Ebbe a körbe tartozik a cabernet sauvignon, a grenache, a tempranillo, a kékfrankos, a montepulciano, a viognier vagy a carignan.

Alkalmazkodhatunk új klónok, illetve szárazságtűrő alanyok bevezetésével is. Francia eredmények szerint jól bírja a szárazságot a richter 99, a börner, a georgikon 28, a ramsey, a paulsen 1447 és a ruggeri 140 alany.

Lehet már öntözni is a szőlőt az Európai Unióban, de nem lett általános gyakorlat.

Technológiai váltással is alkalmazkodhatunk a felmelegedéshez, egyebek közt a tőketörzs magasabbra hozásával, illetve a levél-fürt arány csökkentésével, amit lelevelezéssel javasolt megoldani. Ha később metsszük a szőlőt, kissé kitolhatjuk az érési idejét.

A cikk a magyarmezogazdasag.hu oldalon folytatódik.

Neked ajánljuk
TEDx: Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól? Kökény Attila előadása (videó) Egyre több az öntözési közösség Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Vágj fel egy citromot, és tedd az ágyad mellé! Akár már néhány éven belül kezelhetetlenné válhat a klímakrízis
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam