2020. november 24., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szigorú szabályokat vezetnek be a cseh agráriumban a biodiverzitás védelmében

2021-től Csehországban tilos lesz a 30 hektárnál nagyobb összefüggő területen a „nagyüzemi” mezőgazdasági növénytermesztés. Szerintük többek között az szól a nagygazdaságok ellen, hogy az ilyen területeken csökken a biodiverzitás, és a tapasztalataik azt mutatják, hogy az aszály valószínűsége is sokkal nagyobb.

Mindez azért is érdekes, mert az egész cseh mezőgazdaságra az erőteljes koncentráció jellemző: „Az ottani gazdaszövetség adatai szerint az üzemek 2,6 százaléka műveli a rendelkezésre álló mezőgazdasági terület 81 százalékát, és a tehénállomány 70 százaléka is az övék. Az Eurostat adatai alapján pedig egész Európában Csehországban a legnagyobb az átlagos birtokméret” – írja a vadaszlap.hu.

Az agrarszektor.hu megírta, hogy a legtöbb 50 hektárnál nagyobb gazdaságot Luxemburgban (52 százalék), Franciaországban (41 százalék), Nagy-Britanniában (39 százalék) és Dániában (35 százalék) találjuk, de a legnagyobb üzemekkel mégiscsak Csehország rendelkezik egész Európában.

„Az átlagos birtokméretek alapján nem tűnhet soknak a csehek 133 hektárja, de ha figyelembe vesszük, hogy az uniós átlag mindössze 16 hektár, akkor már érzékelhető a nagyságrendbeli különbség…” – írta az agrarszektor.hu.

Fotó: pixabay.com

A cseh mezőgazdasági miniszter, Miroslav Toman így fogalmazott a témával kapcsolatban:

„Célunk, hogy javítsuk a mezőgazdasági földterület és ezáltal a környezet állapotát. Amennyiben a mezőgazdasági termelők felhagynak azzal, hogy monokultúrákat termesszenek nagy, egybefüggő területeken, javulni fog a táj vízmegtartó képessége. Ez nagyon fontos ezekben a száraz években” – olvasható a magro.hu-n.

Az új előírás szerint a 30 hektárt meghaladó mezőgazdasági táblák között legalább 22 méter széles fű- vagy takarmánynövénysávot kell meghagyni. Ezen szabályok betartása a földalapú támogatások és a vidékfejlesztési kifizetések alapkövetelménye is lesz.

Az agrotrend.hu ehhez még hozzáfűzi: egy ilyen nagyságrendű, elsődlegesen az apróvadfajok számára fontos, az élőhelyet minden bizonnyal jelentősen javító intézkedés a vadgazdálkodás területén is növelné a biodiverzitást.

A megvalósítást követően érdemes lenne az eredményeket értékelni, majd mindezek tükrében más tagállamoknak is gondolkozni egy hasonló rendszer bevezetésén.

„A változás az összes mezőgazdasági területet és nagyjából 3 ezer mezőgazdasági termelőt érinti, akik körülbelül 1 millió hektár összterületű területet művelnek. A kormány várhatóan ez év végéig jóváhagyja a rendeletet” – nyilatkozták a cseh illetékesek.

Neked ajánljuk
Kártérítést kapnak a holland gazdák, ha felhagynak az állattenyésztéssel Világszerte csökken a talaj foszfortartalma az erózió miatt Éghajlatváltozásra hangolva – Hormonszabályozott gyökérnövekedés Mikroműanyagot találtak a Csomolungma halálzónájában Környezettudatos épületek a világ körül
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam