2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás lehetővé teszi a kukorica- és szójatermesztést Szibériában

Az Orosz Tudományos Akadémia Krasznojarszki Kutató Intézetének munkatársai a klímaváltozás lehetséges következményeit tanulmányozva megállapították, hogy akár az évszázad közepére Szibéria bizonyos körzeteiben lehetővé válhat a kukorica és a szója korai fajtáinak termesztése.

Az agroxxi.ru beszámolója szerint a levegő és a talaj átlaghőmérsékletének, valamint az évi átlagos csapadékmennyiségnek az emelkedésével már jelenleg is elmosódnak a határok a termesztési körzetek között. Emellett megfigyelték, hogy a művelhető, illetve részben hasznosítható területek határa északra tolódott, és az egész éven át fagyott talajok lassan szűkülnek.

Mindez alapvetően megváltoztatja az óriási országrésznek a klimatológiai térképét. Kiterjeszti a növénytermesztés lehetőségeit is, amelyek az adott körzet mocsaras területeinek lecsapolása révén tovább bővülnek.

Fotó: agroxxi.ru

A kutatók arra is rámutattak, hogy

a felmelegedés által kiváltott átalakulások Szibériában gyorsabban mennek végbe, mint az ország európai területein vagy a világ más körzeteiben.

Egyelőre nehéz felbecsülni, hogy a kontinensnyi nagyságú Szibériában a felmelegedés mennyivel növeli a művelhető területet, ám ha a jelenleg terméketlen földterületeknek akár csak 1 százalékát sikerül bevonni a művelésbe, az több százezer hektárnyi új termőterületet jelenthet.

Neked ajánljuk
Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam