2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élénkülhetnek az öntözési beruházások

A szélsőséges időjárás ellenére tavaly az utolsó pillanatban érkezett csapadék megmentette a növénytermesztést, és az afrikai sertéspestis – paradox módon – jó lehetőséget teremt a sertéstartásnak. Interjú Feldman Zsolttal.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Feldman Zsolt a magyarmezogazdasag.hu-nak adott évértékelőjében azt is elmondta, hogy fejlettebb, sokkal versenyképesebb húsiparra volna szükség ahhoz, hogy az előnyöket igazán kihasználjuk. A politikus szerint az idei év az öntözési beruházások egyszerűsödéséről szól majd, és nagy feladat lesz az új KAP stratégai terveinek kidolgozása is. Az új támogatási rendszerben egyébiránt 2 év csúszásra számít.

– A múlt év értékelése során nem lehet kihagyni azt a körülményt, hogy az év elején még úgy tűnt, a tavaly téli aszály miatt most – legalábbis ami a szántóföldi növénytermesztést illeti – jószerével nem is lesz miről beszélgetnünk. Végül, épp a legutolsó pillanatban, megérkezett a csapadék. Összességében hogyan vészelte át a tavalyi szélsőséges időjárást a mezőgazdaság?

– Így van, a 2018-as őszi és a 2019-es téli szárazság olyan mértékű volt, hogy akkor senki nem gondolta volna, hogy ilyen körülmények között a növénytermesztésnek érdemi eredményei lehetnek. Akkoriban sokan aggódtak, de aztán április végén megérkezett az eső, és egész május során rengeteg csapadék hullott. Ez az utolsó pillanatban jött, de meg tudta menteni az őszi vetésű szántóföldi növényeket, és megfelelő állapotokat teremtett a tavaszi vetésűek számára. Teljesen meg is változott a gazdálkodók hangulata, a csapadék ugyanis egyszerre túl soknak bizonyult: a felhőszakadások miatt panaszkodtak a gazdák, és sok esetben a tavaszi munkák is késtek a nagy sár miatt.

A tavalyi év első fele tehát kifejezetten szélsőséges volt. Azonban a sok májusi csapadék még mindig jobb, kezelhetőbb volt, mint az azt megelőző téli aszály.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

– A későbbi sok eső a terméseredményeket végül megmentette, de növényvédelmi szempontból nem kedvezett a gazdáknak a szokatlanul nedves időjárás. Több helyről lehetett hallani, hogy különböző mértékben mikotoxinokkal szennyeződött a gabona. Mekkora a baj?

– Ez érzékeny kérdés, a túl nedves időjárás kétségkívül problémákat okozott ezen a téren. A vonatkozó szabályok azonban mind az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer, mind az állati takarmányok esetében szigorúak, és alkalmazkodni kell hozzájuk. A dél-alföldi térségben e tekintetben voltak gondok, azonban a gazdák a szakmai szabályok betartásával kezelték is a növényvédelmi problémákat. Voltak tehát nehézségek, de ezekből sem élelmiszer-biztonsági, sem piaci zavarok nem fakadtak.

– Nem így a sertés termékpályán. 2019 az afrikai sertéspestisről szólt. Míg az év elején komoly aggodalmat lehetett tapasztalni vele kapcsolatban, addig most már inkább a lehetőséget látják a gazdák a megváltozott piaci viszonyokban. Mi a kór terjedésének gazdasági mérlege?

– A kínai sertésállomány drasztikus csökkenése valóban minden sertéstartónak lehetőséget jelent, hiszen a növekvő kereslet növekvő árakat eredményezett.

A sertéspestis mérlegének két serpenyője van, a megnövekedett árak valóban megnövekedett bevételt jelentenek a sertéstartóknak.

Ebből is látszik, hogy mennyire fontos a megfelelő állategészségügyi státusz megtartása, hiszen azzal, hogy nálunk házisertésben nem tűnt fel a kór, ebben a megváltozott helyzetben nagyon komoly piaci lehetőség nyílik meg számukra.

– Múlt év elején ugyanakkor éppen exporttilalmakkal kellett szembenéznünk. Ezek mekkora kárt okoztak?

– Így van, amikor vaddisznóban feltűnt a sertéspestis, akkor ezek a számunkra kedvezőtlen automatizmusok szinte azonnal, napokon belül működésbe léptek. Ez a húsipar számára érzékeny veszteséget jelentett akkor, hiszen az exportértéket tekintve azok az országok estek ki egyik napról a másikra, amelyek a kivitel 40 százalékát vették fel. Ráadásul ezek egyébként kifejezetten jól fizető országok voltak. Ekkor kényszerű piacdiverzifikációs lépéssort indított az ágazat, igyekezett a termékeit máshol elhelyezni, és az exporttilalmak is kissé enyhültek azóta.

– Mindeközben az árak elkezdtek emelkedni, amit a sertéstartók igyekeznek kihasználni…

– A sertéstartókat egy rövid ideig árcsökkenés sújtotta, majd az árak csakhamar tényleg emelkedni kezdtek, mára pedig kifejezetten magas szinten jár az élő sertés ára.

A termelők az elmúlt években megtapasztalták a sertéspiac volatilitását, azt, hogy milyen idegesen és hirtelen tud reagálni ez a piac a változásokra.

Most a hullámvölgyek után végre jó időszakot élnek meg.

Az interjú folytatása a magyarmezogazdasag.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet A legeltetés mint védekezés Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam