2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Génmutációval új növényt kísérleteztek ki: ez segíthet a városi gazdaságon?

Mivel az éghajlatváltozás rendkívüli módon befolyásolja a növénytermesztést és ezzel együtt az élelmiszer-ellátást is, a kutatók folyamatosan innovatív módszerekkel próbálkoznak, hogy igazodni tudjanak a környezeti változásokhoz. Most egy olyan paradicsomfajtát fejlesztettek ki, ami nagyon kis területen is képes megélni, ráadásul apró kis bokrokban terem.

Egyre több városban alakul ki az a szokás, hogy a lakosok a kertjükben vagy erkélyükön termesztik a kedvenc zöldségeiket, gyümölcseiket. Mivel a városlakók folyamatos helyhiánnyal küzdenek, az amerikai Cold Spring Harbor Laboratórium munkatársai kifejezetten erre a problémára kerestek megoldást – írja a modernfarmer.com.

Még nem tudjuk, hogyan áll be a Földön újra az egyensúly, ami a klímaváltozást illeti, de gondolnunk kell arra, hogy milyen megoldásaink lehetnek a növénytermesztésben, hogy folyamatosan meg tudjuk termelni kedvenc zöldségeinket és gyümölcseinket

– mondja Zachary Lippman, a laboratórium vezetője.

Fotó: modernfarmer.com

Az úgynevezett CRISPR-eljárás segítségével a kutatók olyan paradicsomot termesztettek, amely kisebb szárral rendelkezik, és csokrokban, kicsi bokorként nő – ezzel is kevesebb teret foglalva. Az eddigi fajokhoz képest sokkal gyorsabban terem, 40 nap elteltével már fogyasztható a piros termése.

Mire létrehozták az új növényfajt, a szakemberek három génmutációt használtak. Ide tartoznak az olyan gének, amelyek befolyásolják a növény növekedését, virágzását és terményét, valamint a szárak növekedésének hosszúságát.

2018-ban az USA kijelentette, hogy nem szabályozza ezeket a génmódosításokat, a fogyasztói érdekképviseletek viszont jelezték aggodalmukat. Lippman hangsúlyozta, hogy

megérti a géntechnológiával módosított élelmiszerekkel kapcsolatos aggodalmakat, de úgy véli, a beavatkozások, amelyeket végeznek, pusztán csak a természetes folyamatokat gyorsítják fel.

Az még nem egyértelmű, hogy az általuk „tervezett” paradicsom mikor kerül kereskedelmi forgalomba, ha egyáltalán bekerül, hisz előtte számos vizsgálaton át kell esnie.

Neked ajánljuk
Az államtól kapott földön gazdálkodnak marokkói fiatalok Az államtól kapott földön gazdálkodnak marokkói fiatalok Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam