2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szántóföldtől az asztalig: egyre hangosabban kopogtat a jövő mezőgazdasága

Magyarországon a szántó csaknem negyedén már alkalmaznak valamilyen elemet a precíziós mezőgazdaság (PM) területéről. A Naplónak Dr. Tamás János, a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetének vezetője beszélt a PM hazai helyzetéről.

Egyre többet halljuk a precíziós mezőgazdaság (PM) fogalmát. Életünk megannyi területe változásokon megy át, nincs ez másképp a földművelés esetén sem. A PM az információs társadalom megvalósulása a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorban. Mára már a nagy tömegű adatok gyűjtése, feldolgozása és a döntéshozatal szorosan összefonódik a robotizációval. A szakma által is elfogadott tény, hogy a közeljövőben a fenntartható és profitképes mezőgazdaságnak a PM meghatározó pillére lesz.

Fotó: haon.hu

A világon vezető pozícióban az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Anglia, Franciaország, Hollandia és Németország vannak. Európa valamennyi országában bevezették már a PM valamilyen elemét, de ennek technológiai mélysége eltérő. Előretörése számos kényszerhatásra adott válasz. Ilyen a klímaváltozás, a népességrobbanás, a mennyiségi és minőségi élelmiszer­igény növekedése, de a mezőgazdasági munkaerő elöregedése, hiánya is kritikus.

A PM akár arra is képes, hogy már a táblán beavatkozzon egy-egy termés érési folyamatába. Hátránya azonban, hogy ember-, pénz- és időigényes, az idősebb nemzedék pedig erősen idegenkedik a kockázatvállalástól, holott sokan felismerik előnyeit.

Dr. Tamás János, a Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet vezetője, a Debreceni Egyetem professzora beszélt a Naplónak arról, hogy a PM hol tart jelenleg hazánkban, milyen változásokat hozhat a termelésben vagy épp a munkaerőben, s mi a Debreceni Egyetem szerepe ebben.

Nemzetközi szoftverekkel

A közeli jövő elhozza a vezető nélküli erő- és munkagépek nagyfokú szenzorálását, azaz az érzékelők a munkakörnyezet valamennyi változását valós időben érzékelik és értékelik. De mit is jelent ez pontosan? Például azt, hogy egy káposztabetakarító gép csak a valóban érett fejeket vágja le, vagy egy gyomirtógép egyedi, pontszerű gyomirtást végez. Továbbá felgyorsul az úgynevezett gombnyomásra történő vezérlés, azaz a gép-gép közötti kommunikáció.

A cikk folytatása itt olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: haon.hu
Vissza
Hírfolyam