2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Talaj nélküli zöldségtermesztés: nem mindenki lelkesedik az ötletért

A LettUs Grow új technológiai cég komoly támogatást kapott a Bristoli Egyetemtől, hogy a talaj nélküli növénytermesztéshez szükséges tápanyagspray-t hozzon létre. Az aeroponiás technológiai vállalkozásnak a kis, beltéri, vertikális gazdaságában úgy termesztenek zöldségeket, hogy a tápanyagokat közvetlenül  a növények gyökérzetéhez irányítják.

A cég a 2 millió fontos (közel 800 millió forintos) támogatásból szeretné, ha egész Angliában elterjeszthetné a megoldását – írja a The Telegraph. A tervek szerint a gazdaságokban a jövőben automatika vezérli a növények fejlődéséhez szükséges hőmérsékleti, világítási és tápanyagviszonyokat. A rendszer az ültetéstől kezdve a betakarításig folyamatosan adatot gyűjt a növényekről. A cég érvelése szerint

ezeknek a beltéri gazdaságoknak egyáltalán nem lesz szükségük talajra a működésükhöz, így a gazdaságok növényvédőszer-igénye is a nullához fog közelíteni, valamint állandó, kiszámítható hozamú és a klímának ellenálló növényeket lehet ott termeszteni egész évben.

A LettUs Grow szerint az egész világon nagy igény van az olyan új technológiákra, amelyek segítségével a gazdák a klímaváltozás és az egyre növekvő extrém időjárási körülmények ellenére is megtermelhetik a szükséges növényeket.

Fotó: lettusgrow.com

A gazdák és környezetvédő csoportok azonban úgy látják, hogy bár ezek a megoldások és rendszerek kiegészíthetik a hagyományos gazdálkodást, de teljesen soha nem helyettesíthetik azt.

Rob Percival, a Talaj Szövetség élelmiszerért és egészségért felelős vezetője szerint a különféle rovar- és gyomirtó szerek használatát visszafogó és megszüntető technológiák valóban nagyon hasznosak lehetnek a jövőben, de a talaj az élelmiszer-termelési és gazdálkodási rendszer alapja. Ezért nem a talajmentes termeléssel kellene foglalkozni, hanem a minél fenntarthatóbb gazdálkodással.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam