2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Míg nő a Föld lakossága, csökken a termőterület nagysága

Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert az évszázad közepére elérheti a 10 milliárdot a világ népessége, miközben a szántóterület 40 százalékkal, az ivóvízkészlet pedig 30 százalékkal csökken.

Többek között erről beszélt Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA), amely a világ legnagyobb mezőgazdasági vására, a Nemzetközi Zöld Hét (IGW) keretében zajlott. 

A magyar agrárminiszter kulcskérdésnek tartja a mezőgazdaságban a hatékonyság növelését, azt, hogy többet kell termelni kevesebb ráfordítással. Ebben egyre fontosabb a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás, az új vállalatirányítási rendszerek és termékpályák működését segítő megoldások alkalmazása.

A globális élelmiszer-fogyasztás alakulását legfőképpen a fejlődő országok városiasodással és „tömeges migrációval” együtt járó népességnövekedése határozza meg. Ez az alapvető élelmiszerek, köztük a búza, a kukorica és a rizs iránti kereslet növekedését is eredményezi, amihez alkalmazkodniuk kell az élelmiszer-ellátási láncoknak is – mondta Nagy István.

Rizspalántát ültetnek nepáli földművesek a monszunesőben egy teraszos kialakítású termőföldön, a Nepál középső térségében levő Nuvakot körzetben 2019. július 10-én. A nagyjából négyhetes rizspalántákat Nepálban a monszunévszakban, júniustól augusztusig ültetik ki a földekre, és bugáit fajtától függően október és december között takarítják be. A dél-ázsiai állam területének 17 százaléka termőföld, az össztermelés (GDP) 39 százalékát a mezőgazdaság adja
Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Magyarország „helyzeti előnyben” van, hiszen a lakosságának bő kétszeresét, 20 millió embert tud ellátni élelmiszerrel, és „nagyon jó úton jár”. Ezt mutatja a többi között a kormány öntözésfejlesztési programja, amelynek révén elérheti a 400 ezer hektárt – a termőföld 8 százalékát – az öntözéses gazdálkodásba bevont terület nagysága.

Európai léptékkel mérve is igen jelentős az a minden korábbinál nagyobb szabású fásítási program, amelynek célja az ország erdővel borított területének növelése 21 százalékról 27 százalékra.

Tavaszi erdősítés a NYÍRERDŐ Zrt. debreceni erdészetében
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Így Magyarországon „majdnem minden harmadik négyzetméterünk erdő lesz”, amelynek révén az erdők között megmaradó terület is sokkal inkább alkalmas lesz mezőgazdasági termelésre.

A konferencián 71 ország agrárminisztere vett részt. Tanácskozásuk végén elfogadott közös állásfoglalásukban a biztonságos, változatos és fenntartható élelmiszer-ellátáshoz szükséges kereskedelmi rendszer kialakítását is sürgették. Kiemelték, hogy még mindig világszerte 820 millió ember éhezik, és további 2,5 milliárd embert sújt az alultápláltság.

Az élelmiszer-ellátás biztonságát garantáló világkereskedelmi rendszer azért is elengedhetetlen, mert a termőföld és a vízkészlet megoszlása igen egyenetlen

– hangsúlyozták a nyilatkozatban, utalva a Világbank kimutatására, miszerint a termőterület nagysága 65 országban nem éri el az ellátáshoz – megfelelő vízforrás mellett – minimálisan szükséges fejenkénti 700 négyzetmétert.

Neked ajánljuk
Az államtól kapott földön gazdálkodnak marokkói fiatalok Az államtól kapott földön gazdálkodnak marokkói fiatalok Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam