2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. Vagyis a gazdák úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Az agroerdészet olyan többfunkciós földhasználati mód, melynek során a mezőgazdasági tevékenységbe folyamatosan fenntartandó fás kultúrákat integrálnak.

A módszer, ahogy vélhetően Kolumbiában, hazánkban sem új, lásd a hagyományos fás legelőket, a ház körüli gyümölcsösöket „tisztító” baromfikat és kiskérődzőket.

A kolumbiai projektről a programot támogató civil szervezet képviselője azt mondta:

a rendszer hozzájárul az élővilág sokféleségéhez és növeli a talaj termékenységét, megköti a szén-dioxidot a növényekben, csökkenti a marhák metángáz-, nitrogén-dioxid- és salétrom-oxid-kibocsátását, ily módon mérsékli a globális felmelegedést.

Egyes számítások szerint a világon kibocsátott üvegházhatású gázok 23 százalékáért a mezőgazdaság okolható, ezért is fontos, hogy az agroerdészeti projekt keretében táplált marhák a változatosabb étrendnek köszönhetően kevesebb metángázt bocsátanak ki.

Ridegtartású szarvasmarhák az Őrségben
Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Csatlós Norbert

Ráadásul gyorsabban nőnek, és több tejet is adnak, és az erdős termőföld kevesebb öntözést igényel, ami gátolja a talajeróziót.

A módszer javítja a termőföld minőségét, a legelőket, a mikroklímát és a páratartalmat – mondta egy bogotái agroerdészet tulajdonosa.

A projekt keretében 80 különböző fafajtából 2 millió 600 ezer fát ültettek eddig Kolumbiában. A dél-amerikai országban az agroerdészeti farmok száma az utolsó hét évben megtízszereződött.

Neked ajánljuk
Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Jön a biológiai növényvédelem kora? (videó) Egyszerű és nagyszerű indiai példa az esővíz megőrzésére (videó) A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam