2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A multifunkcionális erdők lehetnek a kulcs az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseinek eléréséhez

Négy, az EU erdésztársadalmát képviselő szervezet tartott szakmai napot „Lássuk a fáktól az erdőt – az EU erdőinek multifunkcionális szerepe” címmel az Európai Parlamentben. A tanácskozáson a multifunkcionális erdőknek az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseihez való jelentős hozzájárulását vizsgálták.

Európa több mint egyharmadát olyan erdők borítják, amelyek gazdasági, környezeti és társadalmi haszonnal járnak az európai polgárok számára, de az erdők multifunkcionális szerepét túl gyakran figyelmen kívül hagyják. 

Az olyan általános üzenetek, amelyek az Európai Unió területén lévő erdők pusztulását, az erdők tisztán kereskedelmi felhasználását emelik ki, alábecsülik az erdőtulajdonosok és gazdálkodók folyamatos erőfeszítéseit az erdő fenntartható fejlődésének biztosítására és potenciáljuk maximalizálására, az emberek, az éghajlat és a természet kiszolgálására.

Valójában az EU erdőtulajdonosai és -kezelői régi hagyományokkal és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek abban, hogyan kell többfunkciós erdőkben fenntartható gazdálkodást folytatni.

Fotó: pixabay.com

A tanácskozáson három gyakorlati példát mutattak be:

  • gazdálkodás vizesélőhelyeken Svédországban,
  • az erdők multifunkcionalitásának fokozására szolgáló eszközök Horvátországban,
  • és agrár-erdőgazdálkodás Portugáliában.

Az Európai Állami Erdészetek Szövetsége, a Copa-Cogeca, az Erdőtulajdonosok Európai Szövetsége és az európai földtulajdonosok képviselői szerint a politikai döntéshozók és az erdészeti ágazat közötti együttműködés kulcsfontosságú az erdők által nyújtott többszörös előnyök optimalizálása szempontjából. Mint a tanácskozáson elhangzott:

egy önálló és erőteljes EU-s erdőstratégia a legalkalmasabb eszköz arra, hogy a multifunkcionális európai erdők képesek legyenek kezelni korunk kihívásait.

Az EU jövőbeni erdészeti stratégiájának keretet kell biztosítania az európai zöld megállapodás idevágó kezdeményezései számára.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam