2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Génszerkesztés – így tudunk majd alkalmazkodni a klímaváltozáshoz?

A génmódosítás és a génszerkesztés kétségtelenül az elmúlt évtizedek egyik legmegosztóbb és egyben egyik legizgalmasabb tudományos témájának bizonyult. Ez a szakterület még rengeteg olyan kiaknázatlan lehetőséget tartogat magában, amelynek – a törvényi szabályozást leszámítva – csak az emberi kreativitás, illetve az etika szabhat gátat.

Az élelmiszeriparban már évek óta használnak géntechnológiát, többek között a termelékenység fokozása érdekében, így nem okoz olyan nagy meglepetést, hogy a klímaváltozás kapcsán is több tudományos elképzelés született már a megjósolt problémák megoldására. Habár a génmódosítás témaköre továbbra is nagyon megosztó, ifj. Chikán Attila legújabb blogbejegyzésében azt igyekszik megvizsgálni, milyen pozitív hozománya lehet a géntechnológiának.

Az előrejelzések szerint a Föld hőmérsékletének növekedése a továbbiakban is folytatódni fog, ez a globális hatás pedig több olyan problémát vethet fel a jövőre nézve, amelyek megoldását akár a géntechnológia segítségével is megtalálhatjuk.

GMO a világon Forrás: gmoanswers.com

(A térkép nagyobb méretben a gmoanswers.com oldalon, itt tekinthető meg.)

A klímaváltozás egyik nagymértékben érintett csoportját a növények alkotják, hiszen hatalmas befolyást jelent növekedésükre az a közeg, amelyben fejlődnek. Tekintettel arra, hogy mindennapi táplálékunk egyik legnagyobb részét teszik ki, különösen nagy szükség van a növénytermesztés és a mezőgazdálkodás hatékonyságának és termelékenységének növelésére, hiszen

a Föld termőföldjei nem képesek fenntarthatóan egész évben ellátni a bolygó lakosságát.

A hőmérséklet emelkedésének következtében a növényeknek sokkal nagyobb ellenállást kell tanúsítaniuk a magas hővel, szárazsággal, megterhelő környezeti körülményekkel szemben, mint korábban.

Az elmúlt évtized után a génkezelés már nem számít új keletű mezőgazdasági módszernek, hiszen segítségével bizonyos takarmánynövények (mint például a gyapot vagy a kukorica) immúnisak lehetnek különböző betegségekre. Ám sokan tartózkodnak a GMO-élelmiszerek fogyasztásától, mivel egyelőre nem ismert az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásuk.

A növénytermesztés forradalmasítása érdekében különböző hajtások génszerkesztésével kísérleteznek a szakemberek, hogy azok könnyebben alkalmazkodhassanak az esetenként szélsőséges időjárási körülményekhez.

Ez a módszer nem összekeverendő a génmódosítással, hiszen génszerkesztés során nem más növény, élőlény génjeit keverik bele az adott DNS-be, hanem sajátjában hajtanak végre változtatásokat: így nem történhet például olyan probléma, hogy egy allergén kerül egy nem allergizáló növény genetikai képletébe, ezáltal okozva allergiás tüneteket fogyasztójának.

A gmoanswers.com magyarázata (angol nyelven) arról, hogy milyen előnyös hatásai vannak a GMO-nak a környezetre:

A cikk itt folytatódik tovább.

Neked ajánljuk
Egyre több az öntözési közösség Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Szép csendben Bill Gates lett az USA legnagyobb termőföldbirtokosa (videóval) A székesfehérvári könyvtár is segít az oltás online regisztrációjában
Tovább a forrásra: chikansplanet.blog.hu
Vissza
Hírfolyam