2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műtalajjal tesznek termővé egy régi rézbányát Spanyolországban

Spanyolország és Portugália határ menti régióiban szakértők dolgoznak azon, hogy egy európai projekt részeként újraélesszék a talajt organikus komposzttal és technosollal, vagyis műtalajjal. Még az olyan helyeken is lehetséges ez, mint egy régi rézbányában. 20 éve ott semmi nem nőtt. Most fák népesítik be a területet, és visszatértek a madarak.

„Teljes csend uralkodott itt. Egy fűcsomó sem nőtt. Minden fű, amit itt lát, a technosolnak köszönhető – mondta el az Euronewsnak Felipe Macías Vázquez professzor. Azt akartuk elérni, hogy ismét benépesítse a területet a vadvilág, a növényzet, a fák stb... és sikerrel jártunk.”

Mindezt közös erőfeszítéssel érték el: a Res2Valhum projektben három portugál város, Braga, Guimarães, Porto, valamint négy spanyol település, Santiago de Compostela, Ourense, Touro és A Coruña vesznek részt.

A projektnek hét partnere van: két egyetemi laboratórium és öt vállalat, amelyek a technosolok és az organikus komposztok előállítására szakosodtak.

Rekultivált rézbánya Spanyolországban Fotó: euronews.com

A Szent Jakab Egyetem laboratóriumában a kutatók különböző típusú komposztanyagokkal dolgoznak: van itt háztartási komposzt, trágya, alga. Többek között azt vizsgálják, hogyan lépnek reakcióba különböző típusú talajokkal. A komposzt új életciklust indít el.

„Az alga például, amelyet a tengerparton szedünk fel, csak ott hever haszontalanul, miközben itt komposzttá alakítjuk. Ebben a folyamatban az anyagokat és maradékaikat újrahasznosítjuk, és új értéket nyernek” 

– magyarázta Sarah Fiol López, a Res2Valhum koordinátora.

A portugáliai Liporban évente 60 ezer tonna biohulladék keletkezik. Ezt összekeverik zöldséghulladékkal, a komposzt pedig néhány hetes érés után jön létre ezekben a csatornákban. Évente 12 ezer tonna komposztot gyártanak így.

„Nagyon, nagyon fontos, hogy legyenek ilyen létesítmények, nemcsak amiatt, hogy komposztot hozzanak létre, de azért is, mert a komposzt fontos a káros anyagok elnyelése szempontjából” – magyarázza Susana Lopes környezetvédelmi mérnök.
Az organikus hulladékgazdálkodás ezzel tehát gyökeret vert ebben a határ menti régióban.

Neked ajánljuk
Egyre több az öntözési közösség Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Szép csendben Bill Gates lett az USA legnagyobb termőföldbirtokosa (videóval) A székesfehérvári könyvtár is segít az oltás online regisztrációjában
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam