2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cirok mint megoldás (videóval)

Egyre több termelő, takarmánykeverő és állattenyésztő tekint úgy a szemes cirokra, mint a kukorica alternatívájára.

Az EURALIS Kft. és az Agroszemek Kft. munkatársai évek óta azon dolgoznak közösen, hogy a cirok betöltse az őt megillető helyét a magyar mezőgazdaságban. Úgy gondolják, hogy ez egy komplex fejlesztési folyamat, amiben meg kell ismertetni mind a termelőkkel, mind a felhasználókkal azokat az előnyöket, amiket a cirok tud nyújtani számukra.

• A jövő növénye lehet a klímaváltozás miatt, mivel stressztűrése kiemelkedő.

• Aszályra hajlamos, gyengébb adottságú területeken biztonságosabb a termesztése, mint a kukoricáé, mivel kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik. Egységnyi termés előállításához 30-50%-kal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának.

• Csapadékszegény körülmények között az EURALIS hibridek termése legalább 10-15%-kal meghaladja a kukoricáét.

• A vetésforgó bővíthető vele, és ezáltal a rovar- és betegségnyomás csökkenthető.

• Alacsonyabb műtrágya- és növényvédőszer-költsége miatt gazdaságosan termeszthető gyengébb adottságú területeken is.

• Egyre növekvő és biztos a piaci kereslet a szemes cirok termése iránt kiváló beltartalma és sokrétű felhasználhatósága miatt, mivel a végtermék glutén-, GMO-, tannin- és a technológia betartásával toxinmentes, valamint a fehérjetartalma 25-30%-kal magasabb, mint a kukoricáé.

• A hazai sertés- és baromfiágazatban meghatározó cégeknél (Tranzit-Ker Kft., Bonafarm Zrt.) végzett kísérletek egyértelműen azt igazolják vissza, hogy az EURALIS szemes cirokkal a kukorica és a szója aránya a takarmányban lényegesen csökkenthető, méghozzá úgy, hogy eközben a termelés gazdasági mutatói javulnak.

• Részben vagy egészben helyettesítve a kukoricát kedvezőbb önköltségű takarmányt lehet vele előállítani.

Neked ajánljuk
Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) Speciális kertészeti és akvakultúrás termékek előállítását kutatják Veresegyházán Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam