2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dexter marhával bioélelmiszert

A dexter marha népszerűségét a bioélelmiszerek iránti igény, a nagyüzemi gazdálkodással kapcsolatos egészségügyi aggodalmak és az élelmiszerárak emelkedése táplálja.

A fajta tenyésztőinek körében gyakran elhangzik a jó tanács: ha van egy kis földed, a dexterrel termelt hús sokkal olcsóbb, mint a szupermarketben vásárolt.

A dexter marhák emellett igen hasznos munkát végeznek a gyepterületek kultúrállapotban tartásában.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Toldi Ferenc

A fajta egyaránt alkalmas a hús- és tejtermelésre, bár egyes tenyésztők gyakran döntenek csupán az egyik vagy a másik mellett. A vágott test minősége jó, a csontváz finom, a húsa márványozott, nagyon ízletes.

A tehenek anyai tulajdonságai jók: termékenyek és hosszú élettartamúak. Gazdag beltartalmú tejükkel a borjakat igen eredményesen nevelik.

Írásunk Dr. Toldi Gyulának a Kistermelők Lapjában megjelenő cikke alapján készült.

Neked ajánljuk
Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam