2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Országfásítási programot indított az agrártárca, amelynek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nem csak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik, és agroerdészet is szóba jöhet. Utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Az erdő védelméről és az erdőtelepítésről szóló 2009. évi XXXVII. törvény végrehajtási rendeletében (61/ 2017. FM-rendelet) sorolják fel az erdőtelepítésre használható fa- és cserjefajokat. Köztük néhány gyümölcstermő fajt is találunk: házi berkenye, fehér eperfa, közönséges dió, sajmeggy, szelídgesztenye, török mogyoró, vadalma, vadgesztenye, vadkörte, zselnicemeggy, fekete bodza, fekete ribiszke, hamvas szeder, homoktövis, húsos som, málna. Ezek felhasználásával már többhasznú agroerdőt hozhatunk létre.

Az agrárerdészeti rendszerek esetében a termőterület optimalizálása, illetve a lehető legnagyobb terméshozam elérése a cél. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy akár 30 százalékkal nagyobb biomassza-mennyiséget is el lehet érni a hagyományos termesztéssel szemben.

Ugyanakkor az agrárerdészeti rendszerek fontos szerepet játszanak a biodiverzitás megőrzésében is, miután ökológiai zöld folyosóként működnek, számos növény- és állatfaj számára nyújtanak élő- és búvóhelyet.

A fák és lágyszárú növények együttes hozama meghaladja a két önálló kultúráét Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A vegyes kultúrák előnyei

A természetes ökoszisztéma mintájára felépülő, gyümölcsfák és zöldségnövények alkotta növényegyüttes optimálisan képes felhasználni a felszínre jutó napenergiát. Minél több növényfajt termesztünk, annál nagyobb a biodiverzitás, ezáltal az ökoszisztéma-szolgáltatások is javulnak.

Egy ilyen agrárerdészeti rendszerben több beporzó tevékenykedik, ami a termés mennyiségének növekedését, és minőségének javulását eredményezi.

A vegyes kultúra a hasznos szervezetek számára is kedvező életfeltételeket nyújt, segítségükkel a kártevők eredményesen visszaszoríthatók, alig van szükség növényvédelmi beavatkozásra.

A zöldségfélék gyümölcsfákkal való együttes termesztése esetén számos előnyös hatással számolhatunk. Utóbbiak jelentős mértékben hozzájárulnak a talajtermékenység javulásához azáltal, hogy a csapadékvíz könnyebben behatol a talajba, így csökken az erózió, és javul a talaj vízmegtartó képessége. Fontos szerepük van a talaj tápanyag-utánpótlásában is, a falevelek és gyökerek lebomlása során nő a talaj humusztartalma. A fák gyökereinek a talajvizet szennyező anyagok, így a nitrát megkötésében is jelentős a szerepük. A gyökérsavak elősegítik a kőzetek mállását, aminek következtében nő a talajvízben oldott, ezáltal könnyen felvehető ásványi anyagok mennyisége. A gyümölcsfák kiterjedt gyökérhálózatuk révén tulajdonképpen a „tápanyagpumpa” szerepét töltik be a rendszerben. Mindemellett a kedvező mikroklíma kialakulásához is hozzájárulnak az ültetvényben.

Árnyékoló és szélfogó hatásuk következtében magasabb a levegő nedvességtartalma, ezáltal kisebb vízmennyiségre van szükség az öntözéshez.

A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán a bogyósok agrárerdészeti lehetőségeit vizsgálják Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A vizsgálatok során a klimatikus stressz csökkenése következtében 5-30 százalékos termésnövekedést figyeltek meg a zöldségültetvényben. A fák a légköri szén megkötésében, így a globális felmelegedés elleni küzdelemben is jelentős szerepet játszanak (az évente elhaló gyökérzet révén elsősorban a talajban halmozódik föl a szén). Megkötik a káros anyagokat, így a légszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulnak.

A gyümölcs-zöldség vegyes kultúra létrehozásakor nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ezek az ültetvények tájesztétikai szempontból is kedvező látványt nyújtanak.

A cikk a magyarmezogazdasag.hu honlapon olvasható tovább.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 10. rész - Myfarm közösség (videó) Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam