2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő

A csirkefogyasztás növekedésével együtt a biológiailag nem lebomló hulladék mennyisége folyamatosan növekszik – ez tonnák millióit jelenti a világ minden táján. A hatalmas mennyiség ellenére a tollak egzotikus, nehezen feldolgozható anyagoknak számítanak, ellenben remek tulajdonságokkal rendelkeznek, például könnyűek, pormentesek, változatos szerkezetűek.

A megfelelően tisztított és aprított tollak, amelyek körülbelül 96% tiszta fehérjét, keratint tartalmaznak, alkalmasak többféle hasznos anyag előállítására. A kutatók azt mondják, hogy felhasználásuk annyira változatos lehet, hogy csak a képzelet szabhat határt – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A baromfitoll az élő súly 4-7 százalékát teszi ki. További feldolgozásukkal a hasznosító üzemek foglalkoznak, amelyek lisztté őrlik. 2004-ig ilyen lisztet adtak az ipari takarmányokhoz, de évekkel ezelőtt betiltották ezek felhasználását a haszonállatok etetésére. Jelenleg a liszt csak szerves műtrágyaként vagy ipari kazánházak égetésének adalékanyagaként használható fel, de az ilyen őrlemény gazdasági célokra való előállítása olyannyira költséges, hogy a kutatók új módszereket keresnek.

Lengyelországban például olyan papírszerű anyagot állítanak elő, amely a tollak legjobb tulajdonságát tükrözi: könnyű, víztaszító, nehezen ég, és gombaölő hatású.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A tollakból készült „papír” tökéletes csomagolás, alkalmas például értékes könyvek és múzeumi gyűjtemények megvédésére, lámpaernyők készítésére, és festmények alapjaként értékes anyag a művészek számára is.

Ezzel egyúttal sok fa is megmenthető.

Emellett aprított tollrostokból hoznak létre olyan „szőnyeget”, amely alkalmas az élővizekbe került olajszármazékok eltávolítására. A kutatás a továbbiakban olyan anyag előállításra irányul, amely képes megvédeni a problémás, nehezen kezelhető talajba vetett fiatal növényeket.

Magyarországon az építőiparban használatos anyagot kísérleteztek ki tyúktollból.

Az előállított termékek több mint 90 százalékát egész és darált baromfitoll képezi, és kilenc adalék – köztük a polifarbe nevű – biztosítja azok statikai szilárdságát, a tűzállóságát, illetve a kártevők, rovarok elleni védelmét. A tollkarton elnevezésű külső homlokzati hőszigetelőként alkalmazható, a tollfa viszont belső hő- és hangszigetelő termék, amelynek szigetelő hatása mellett környezetvédelmi jelentősége is óriási lehet.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam