2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Marhákra tervezett böfimaszk lehet a megoldás?

A szarvasmarhák a szimpla létezésükkel a károsanyag-kibocsátás közel 1 százalékát tudhatják magukénak. Ez annak köszönhető, hogy a tehenek, illetve minden kérődző állat böfögésében metán található nagy mennyiségben, amely a levegőbe jutva elősegíti az üvegházhatás kialakulását. Erre a problémára talált megoldást egy brit startupcég, akik kifejlesztettek egy maszkot a szarvasmarhák számára.

A maszk felfogja a böfögést, ami a marhák orrán keresztül jut a levegőbe, és vízzé, illetve szén-dioxiddá alakítja át a gázban lévő metánt. Ezeken túl is számos módon segítik a gazdákat is.

A maszkban helyet kapott egy GPS-nyomkövető, amely jelzi az állat helyzetét, így megfigyelhetők a szarvasmarha szokásai. Ha valamilyen betegség támadná meg az állatot, a maszk érzékeli, így időben elkezdhető a marha kezelése. Tartalmaz továbbá egy hőérzékelőt is, amely segíti a gazdát abban, hogy mikor érdemes fejni a teheneket, és folyamatos információátadást biztosít a gyártónak arról, hogy a termék mennyi metánt alakított át. Kiszűri azokat a teheneket, amelyek az átlagnál több metánt termelnek, így van lehetőség az állomány vérvonalának „tisztítására”.

A maszk felfogja a böfögést, ami a marhák orrán keresztül jut a levegőbe, és vízzé, illetve szén-dioxiddá alakítja át
Fotó: Zelp

A cél természetesen az, hogy a jövőben ez általános felhasználású legyen, és a legtöbb marhatenyésztő alkalmazza ezt a technológiát. Az angol Zelp cégnél jelenleg még tesztelési fázisban van a találmány, és abban reménykednek, hogy jövőre már piacra dobhatják terméküket a szarvasmarha-tenyésztők számára.

Neked ajánljuk
Klímaváltozás: új haszonnövények telepítése válik szükségessé Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést (videóval) Betiltott méreggel készülnek rágcsálóirtásra Ausztráliában (videókkal) Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: magro.hu
Vissza
Hírfolyam