2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Spórolj minden évben rengeteget – Hozz létre pincekertet!

Az utóbbi időben egyre többekben felmerül az önellátó életmód iránti igény. Az önellátás jegyében az emberek próbálják minél inkább saját kertjükben megtermelni családjuk betevőjét, hogy minél kevesebbszer kelljen a bolti zöldségekhez, gyümölcsökhöz és egyéb élelmiszerekhez nyúlniuk. Akár télire szeretnél betárazni magadnak, akár egy világjárvány következményeitől tartasz, egy pincekert pontosan erre ad lehetőséget. Szélesi Ferenc főkertész írása.

Mi az a pince?

A pince lényegében egy föld alatti tároló, amely a téli hónapokban hűvös és nyirkos marad anélkül, hogy bármilyen módon hűteni kellene – „működése” így nem igényel elektromos áramot vagy más energiaforrást. Egy jól kialakított pince átlaghőmérséklete 7°C körül mozog, páratartalma pedig nagyjából 90%. Persze épp emiatt jó szellőzésre is szüksége van, illetve néhány polcra, amelyeken zöldségeidet és gyümölcseidet tárolhatod.

Mi az a pincekert?

A pincekert egy olyan kert (vagy egy ágyás kertedben), amelybe kifejezetten pincében tárolásra szánt zöldségeket és gyümölcsöket ültetsz. Ahhoz, hogy pincekertedből a legtöbbet hozhasd ki, fontos, hogy megfelelő növényeket válogass össze bele. A legfontosabb szempont, hogy olyan alapanyagokra lesz szükséged, amelyek hosszú ideig tárolhatók hűvös helyen.

Fotó: wikimedia.org

Tippek a pincekert szüreteléséhez

Íme, néhány hasznos tipp a pincekertben termesztett növények szüreteléséhez.

  • Várd meg, míg lehűl a levegő, és az éjszakák fagyossá válnak, mielőtt elkezdenél szüretelni.
  • Mindig csak a legjobb minőségű terméseket tedd félre tárolásra, mert a sérült zöldségek és gyümölcsök hamar megromlanak – ezeket inkább használd fel minél hamarabb.
  • Az ép termésekkel légy nagyon óvatos, hogy ne sérüljenek meg a tárolás előtti előkészítés során. Sose felejtsd el kiszárítani azokat a terméseket, amik ezt igénylik.
  • Ne mosd meg a terméseket, miután leszüretelted őket, mert attól idő előtt megrohadnak majd. Használj egy nem túl durva szőrű kefét, hogy lesikáld róluk a földet anélkül, hogy megsértenéd őket.
  • A pincék különböző pontjain más és más hőmérséklet és páratartalom uralkodik, amit fontos figyelembe venned a termések elhelyezésekor. A magasabb pontokon szárazabb, melegebb levegő gyűlik össze, ezért fontos bizonyos terméseket magasabb polcokra helyezni.
  • Az alacsonyabb részeken nyirkosabb, hűvösebb a levegő, ami az ajtótól távolodva egyre fokozódik – ezért jó pl. a narancsokat a pince leghátsó, legalsó sarkában tartani.
  • Fontos, hogy terméseidet ne helyezd egy kupacba, mindig hagyj helyet közöttük. Ez azért fontos, mert a sűrűn tartott termések hőt termelnek, amitől gyorsan megromolhatnak.
  • Időnként ellenőrizd pincédet, hogy időben észrevehesd a rothadó terméseket. Ezeket azonnal el kell távolítani a pincéből, és érdemes alaposan megvizsgálni a közvetlen közelükben tárolt terméseket is (de csak kézmosás után). A rothadás könnyedén továbbterjedhet, és gyorsan tönkre tehet akár egy egész ládányi termést is.

A cikk az agraroldal.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Milyen az élet egy közösségi kertben? (videó) Félbehagyták a világ első ökológiaiállam-kísérletét MarcARC Dufumiera: A termőföldtől a tányérig Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam