2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mérföldkövek a hazai öntözésfejlesztésben

Az öntözésfejlesztés társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból is kulcskérdés; ez a termelés biztonságának és hatékonyságának alapja – hangzott el az első, az Agro-Harta Zrt. által megvalósított öntözéses mintaprogram avatóján a Bács-Kiskun megyei Hartán.

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: sokkal kiterjedtebb és sokkal magasabb szintű öntözési és vízgazdálkodási kultúrára van szükség Magyarországon. Éppen ezért kormányzati cél a hatékony mezőgazdaság öntözés feltételeinek javítása és az öntözött területek arányának növelése. Ennek érdekében

a kormány tíz éven keresztül 17 milliárd forint pluszforrást biztosít az öntözéses gazdálkodáshoz kapcsolódó vízkeresleti és vízkínálati oldal fejlesztéseihez.

Ez a keret ugyanakkor önmagában, tartalom nélkül nem jelentene megoldást, ezért az Agrárminisztérium egy átfogó intézkedéscsomagot alkotott a vízkeresleti oldal fejlesztéseinek érdekében. Összesen 87,5 ezer hektáron folyik öntözéses gazdálkodás – a szántóterületek alig 2 százalékán –, ezt két év alatt 200 ezer hektárra, majd 2030-ra legalább 400 ezer hektárra szeretnék növelni.

Csévélődobos öntözőrendszert csatlakoztatnak egy kútra a Fejértó Szövetkezet munkatársai Ófehértó határában 2020. április 28-án. A szövetkezet ötszáz hektáron 14 kútból 14 öntözőrendszerrel öntöz
Fotó: MTI/Balázs Attila

A Vidékfejlesztési programon belül az öntözéses beruházásokhoz kapcsolódó pályázati feltételeket úgy módosítják, hogy minél többen és könnyebben élhessenek a lehetőségekkel. A kormány a napokban úgy döntött, engedélyezi, hogy a pályázható összeg maximum felső határa az eddigi ötszáz millió forintról kétmilliárd forintra nőjön.

Létrejött a Nemzeti Földügyi Központban az öntözésfejlesztési főosztály, az új öntözéses gazdálkodási törvény pedig lehetővé teszi, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban hozzá lehessen férni az öntözés megvalósításához szükséges engedélyekhez.

A miniszter azt is elmondta, hogy 52 közösségi szerveződés van a szaktárca „látókörében”, új intézkedésként támogatják az öntözési közösségek megalakulását. A törvény értelmében a magyar gazdák öntözési közösségekbe szerveződve kaphatnak plusz lehetőségeket. „A szarvasi öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központ célja, hogy a termelők a gyakorlatban is megismerhessék az öntözéses technológiákat” – tette hozzá.

Látókép határában önjáró lineár öntözőberendezéssel pótolták az elmaradt csapadékot a borsó vetésterületén április 23-án. Mivel akkor már több mint egy hónapja nem volt országos kiterjedésű csapadék, a termőföld felső 20 centis rétegében kritikus mértékű lett a vízhiány. A gazdaságok öntözéssel igyekeznek támogatni a haszonnövények kelését és vegetációját
Fotó: MTVA / Bizományosi: Oláh Tibor

Szikszai Tamás, az Agro-Harta Zrt. vezérigazgatója az avatón egyebek mellett azt hangsúlyozta,

reagálni kell az időjárási szélsőségek, az aszály kihívásaira,

hiszen Hartán márciusban 21, áprilisban 12, májusban eddig csak 7 milliméter csapadék esett. Az időjárás nem lesz kedvezőbb a mezőgazdaság számára, ezért olyan növényekre kell fókuszálni, amelyek termesztése öntözéssel jövedelmezővé tehető.

Az ország első, hartai öntözési közösségének tagjai társas vállalkozások, családi gazdaságok és termelői csoportok, amelyeket az Agro-Harta Zrt., a közösség egyik fő gazdálkodója, integrátora, egyben a vízház tulajdonosa lát el öntözővízzel.

Az öntöző távcsatorna állami tulajdonba és a Nemzeti Földügyi Központ tulajdonosi joggyakorlása alá került.

Neked ajánljuk
Drónokkal a gyomok ellen A traktor óta az 5G a legjobb dolog az agráriumban? Növényi sokféleség a szári Csoroszlya Farmon – Ökológiai gazdálkodás a gyakorlatban, 1. rész (videó) A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam