Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tehenek mikrobiomját manipulálnák a kevesebb metánkibocsátásért

A világon elsőként sikerült manipulálniuk tehenek szervezetében élő mikrobák rendszerét az izraeli Ben Gurion Egyetem (BGU) kutatóinak. A szakemberek szerint a mikrobiom szabályozásával megakadályozható lenne, hogy a tehenek metánt, vagyis a globális felmelegedésért felelős egyik legfőbb üvegházhatású gázt bocsássanak ki.

A mikrobiom a szervezetben élő, elképzelhetetlen mennyiségű mikroorganizmusok összessége, amely dinamikus kölcsönhatásban van a gazdaszervezettel.
A mikrobákkal már rögtön születéskor találkozik a szervezet, és megkezdődik az egyedi mikrobiom kialakulása.

A tanulmány készítői három éven át végeztek vizsgálatokat 50 tehén bevonásával, amelyeket két csoportra osztottak.

Az egyik csoportban csak természetes úton, a másikban kizárólag császármetszéssel születtek a borjak. A kutatók megfigyelték, hogy már ez az apró különbség is elegendő volt ahhoz, hogy a két csoport borjainak mikrobiomja eltérően fejlődjön.

Fotó: Shutterstock

Az eredmények lehetővé tették a szakemberek számára egy olyan algoritmus kidolgozását, amely a mikrobiom aktuális összetétele alapján képes megjósolni annak további fejlődését. Szerintük ennek az új ismeretnek a birtokában módosítani tudják a tehenek mikrobiomjának összetételét, hogy csökkentsék az állatok környezetre gyakorolt negatív hatását, a metánkibocsátást.

Neked ajánljuk
Helló, mezőgazdasági forradalom, viszlát, röfi! Talajtan biogazdálkodóknak I. Fehér szarvas…! A szemünk káprázik? Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó) „A városban élő emberek földönkívüliekké váltak” – Kiállás az amazonasi őslakosok mellett (képgalériával)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam