Termelőtől a fogyasztóig – Gyökeres változásokat hozhatnak az EU új, fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos tervei
Az EU környezetbarát mezőgazdasági, „termelőtől a fogyasztóig” stratégiájának célja az unió élelmiszerrendszerének átalakítása, többek között a növényvédő szerek használatának 50 százalékos, a műtrágyahasználat legalább 20 százalékos, illetve a haszonállatok és az akvakultúra esetében alkalmazott antibiotikumok használatának 50 százalékos csökkentése. További cél a biogazdálkodás kiterjesztése a mezőgazdasági területek 25 százalékéra.
Az Európai Bizottság Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel és a biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit – jelentette az MTI.
„Becsléseink szerint globális szinten a fenntartható élelmezési rendszer gazdasági értéke több mint 1800 milliárd euró lesz" – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. Hangsúlyozta,
az ökogazdálkodás fejlesztése hektáronként 10-22 százalékkal több munkahelyet hozhat létre, mint a hagyományos gazdálkodás.
A közös agrárpolitika és halászati politika új finanszírozási csatornákon keresztül fogja támogatni a termelőket a fenntartható gyakorlatokra való átállásban.

A biodiverzitási stratégia konkrét
célkitűzése Európa szárazföldi és tengeri területei legalább 30 százalékának védetté nyilvánítása, valamint a mezőgazdasági területek legalább 10 százalékának magas biodiverzitású tájelemmé való visszaállítása.
A biológiai sokféleség előmozdítására különböző, többek között uniós, nemzeti és magánforrásokból évente 20 milliárd eurót szabadítanak majd fel.
A bizottság szerint a koronavírus-járvány alatt bemutatott stratégiák az uniós gazdaságélénkítési terv központi elemei, amelyek kulcsfontosságúak a jövőbeli járványok megelőzéséhez és az azokkal szembeni ellenállóképesség kiépítéséhez. Mindkét stratégia része az úgynevezett Zöld megállapodás kiemelt szakpolitikának, amelynek célja, hogy 2050-re az EU elérje a klímasemlegességet.