2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem tudjuk elképzelni kávé nélkül az életet, pedig húsz éven belül luxuscikké válhat

Hosszú távon az éghajlatváltozás és a fenntartható gazdálkodás hiánya a kávétermő területek drasztikus hanyatlását eredményezheti.

A Nespresso országos, reprezentatív felméréssel akarta kideríteni, hogy mennyire fontos a magyar fogyasztók számára a fenntarthatóság, ha kávézási szokásaikról van szó. Tízből hat ember nem tudja elképzelni, hogy kávé nélkül éljen: 44 százalékuk nagyon hiányolná, 20 százalékuk elképzelhetetlennek tartaná az életét nélküle.

A szakértők viszont arra figyelmeztetnek:

az éghajlatváltozás és a nem fenntartható gazdálkodás a termőterületek további drámai csökkenéséhez vezethet, ami hosszú távon a kávétermesztés végét jelentheti.

Fotó: Shutterstock

A kutatásban részt vevők közel kétharmada szerint a kávétermesztés fenntarthatóságának elősegítése elsősorban az ezzel foglalkozó vállalatok feladata, 59 százalékuk szerint a termelőké is. Ha a többség fontosnak is tartja tehát a kávéipar fenntartható működését, csak kevesen figyelnek arra, hogy a kávéjuk milyen forrásból származik.

A megkérdezettek mindössze 10-12 százaléka ügyel arra, hogy organikus, fairtrade vagy az Esőerdő Szövetség által minősített kávét vegyen.

A Nespresso 2003 óta működteti a farmerekkel való szoros együttműködésen alapuló, fenntartható kávébeszerzési modelljét, az AAA Sustainable Quality Programot, amit az Esőerdő Szövetséggel közösen hoztak létre.

2017-ben pedig elkezdték a Reviving Origins programjukat, melynek célja, hogy újjáélessze a helyi kávégazdaságokat azokon a helyeken, ahol a polgárháborúk, gazdasági problémák vagy környezeti katasztrófák ellehetetlenítették a termelést. 

A program segítségével többek között kávéfeldolgozó üzemeket építenek, termelői szövetkezeteket alapítanak, vagy faiskolát hoznak létre, hogy a farmerek az onnan kikerült kávécserjékkel és őshonos fafajtákkal népesíthessék be ültetvényeiket, és így fokozzák a biodiverzitást, és csökkentsék a talaj erózióját.

Neked ajánljuk
TEDx: Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól? Kökény Attila előadása (videó) Egyre több az öntözési közösség Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam