2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szappanbuborék segítségével is lehet beporzást végezni

Kisfiával játszott a parkban buborékokat fújva egy japán tudós, és ennek köszönhetően jött rá egy újszerű megoldásra a beporzást illetően. Munkatársaival buborékágyúból fújták ki a finom gömböcskéket, melyek 95 százalékban sikeresen porozták be a körtefák virágait.

A méhek számának globális csökkenése miatt régóta kutatnak tudósok a beporzás másféle lehetősége után a gyümölcs- és zöldségfélék termesztéséhez. Amikor drónok közvetlenül szórtak pollent a növényekre, az eljárás közben károsították a virágokat, noha csak két centiméteresek voltak – számolt be róla a Science Daily hírportál.

Mijako Eidzsiro, a japán Tudományos és Technológiai Kutatóintézet munkatársa egy nap az otthonukhoz közeli parkban játszott a kisfiával, buborékokat fújtak. Az egyik buborék a gyerek arcára szállt, Mijako innen merítette az ötletet.

„A fiam arcának semmi baja se lett az ütközéstől, ezért az jutott eszembe, hogy a virágoknak se ártana a szappanbuborék, és ideális szállítója lehetne a pollennek”

– mesélte a kutató.

Fotó: Mijako Eidzsiro

Munkatársaival laboratóriumban mikroszkóppal megállapították, hogy a buborék valóban szállítja a virágport.

Mijako és kollégái olyan „kémiailag feljavított” buborékot fejlesztettek ki, amelyiknek darabja akár 2000 virágporszemet is szállít.

A találmányt egy körtéskertben próbálták ki. A buborékok kilövése után mintegy két héttel jelentek meg a gyümölcskezdemények nagyjából olyan mennyiségben, mint amikor méhek nélkül, kézzel, tollseprűvel porozzák be a gyümölcsfákat.

„Nem volt jelentős különbség a kézi és a szappanbuborékos porzás sikere között, az utóbbi nagyjából 95 százalékot ért el az előbbihez képest” – magyarázta Mijako.

Drónokkal kétméteres magasságból 90 százalékos volt a sikerráta.

Neked ajánljuk
A jövő farmja (ismeretterjesztő film) A jövő farmja (ismeretterjesztő film) Rovartetemek szagát utánozza csalogatásként egy növény Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam