2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja

Ismert, hogy a növények reagálnak a környezetükben előforduló különböző mechanikai ingerekre (pl. szél, tornádó), köztük a hangra is. A madarak csiripelése vagy a méhek zümmögése változást okoz a növények fejlődésében, azaz génátírásában. A Debreceni Egyetem kutatói most ultrahanggal növesztik a krumplit.

„A nemzetközi tanulmányok és saját vizsgálataink igazolták, hogy a hangvibráció pozitívan vagy negatívan befolyásolhatja a növények különböző biológiai funkcióit” – fejtette ki Dobránszki Judit, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatója az agroinform.hu cikke szerint. A növényi biotechnológiai kutatócsoport vizsgálatai arra irányultak, hogy

kimutassák azokat a génátírásban előforduló változásokat, melyeket különböző típusú ultrahangos kezelésekkel lehet indukálni, és amelyek később a növények fejlődésére és növekedésére pozitív hatást fejtenek ki.

Az elmúlt években a laboratóriumi (in vitro) burgonyanövényeken kimutatták, hogy a különféle, elsősorban stresszadaptációval kapcsolatos enzimek aktivitását és egyes növényi hormonok mennyiségét is megváltoztatja a megfelelően megválasztott ultrahangos kezelés. Segítségével a debreceni kutatók el tudták érni, hogy a növények hajtás- és gyökértömegét jelentősen növeljék.

A burgonya a növényi szövettenyésztési kutatások egyik modellnövénye
Fotó: hirek.unideb.hu

A krumpli kiváló indikátornövény, a növényi szövettenyésztési kutatások egyik modellnövénye, amelyről rengeteg genetikai és molekuláris vizsgálat, genomikai információ is rendelkezésre áll.

A debreceni kutatók feltérképezték a burgonya összes, mintegy 40 430 ismert génjének átírásában bekövetkező változásokat a növény egy teljes in vitro életciklusán keresztül.

A magyar szakemberek elsőként ismertették nemzetközi szaklapokban, hogy a különböző típusú ultrahangkezelések eltérő génátírási mintázatot eredményeznek, illetve ezek milyen növényi biokémiai és fejlődési folyamatokat, változásokat, illetve utóhatásokat idéznek elő.

Fotó: agroinform.hu

Az eredmények nemcsak a laboratóriumban, de további vizsgálatokkal kibővítve a gyakorlati mezőgazdaságban is felhasználhatók.

A magvak vetés előtti ultrahangos kezelésével egyebek mellett jobb termés érhető el. A kutatások eddigi eredményei a környezetbarát mezőgazdasági növénytermesztést segítik, mivel káros mellékhatások nélkül növelik a termények mennyiségét és minőségét.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam