2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem kell a párizsiaknak külföldről szállítani zöldséget és gyümölcsöt, megterem a tetőkön is

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Franciaország legnagyobb kiállítóközpontjának, a Paris Expo Porte de Versailles-nak a tetején tervezik kialakítani az Európában eddig páratlan méretű, 14 ezer négyzetméteres városi kertet. Június végén átadták a tetőkert első szakaszát, jelenleg 4 ezer négyzetméteren kezdődött meg a zöldség- és gyümölcstermesztés – adta hírül a france24.com.

A munkálatokat vezető, a városi farmokra specializálódott Agripolis tervei szerint

a főszezonban napi mintegy 1000 kg gyümölcsöt és zöldséget tudnak majd előállítani, köszönhetően a körülbelül 20 mezőgazdasági termelőből álló csapatnak.

A cég szeretne egy jól működő, bárhol alkalmazható modellt is bemutatni. Ami a technológiát illeti, a tervezők az aeropóniás termesztés mellett döntöttek: a gyökerek a levegőben lógnak, és 10 percenként permetezik azokat, tehát nem merülnek vízbe, és termőföldre sincs szükség.

„A fenntartható gazdálkodás egyik alapja, hogy amit lehet helyben, az évszakoknak megfelelően termesszünk. A cél, hogy egészséges, növényvédőszer-mentes termékekkel lássuk el a helyi vállalkozásokat, éttermeket, boltokat” – mondta a cég vezetője.

Fotó: http://agripolis.eu/

A nagyüzemi gazdálkodás mellett a környék lakói magaságyásokat bérelhetnek, saját kis hobbikerteket hozhatnak létre, a látogatók pedig a helyi étteremben kóstolhatják meg a különleges városi kert kínálatát.

Bár kisebb méretben, de az utóbbi években számos hasonló városi gazdálkodás nőtt ki Párizs-szerte a tetőszerkezeteken, vagy pincék mélyén a napfénytől teljesen elzárva.

Az Agropolis szerint még mindig nagyon népszerűek a helyben termesztett, organikus termények, de tovább kell folytatniuk a vásárlók oktatását. A cég munkatársai szeretnék bebizonyítani, hogy

helyben is lehet finomat, gazdaságosan előállítani, és sok zöldséget, gyümölcsöt teljesen felesleges a világ másik végéről szállítani az országba.

Neked ajánljuk
Önjáró gyomláló robotok gyomirtó szerek helyett (videóval) A jövő farmja (ismeretterjesztő film) Zöld utat kaptak a Champs-Élysées megújítói, és ezzel egyben a párizsiak is Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam