2021. január 15., Loránd, Lóránt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat

Az állateledelként is szolgáló szója miatt ugyanis erdőket irtanak ki. Két dolog azonban megakadályozza a fenntartható és környezetbarát állateledelek készítését: az ár és a jogszabályok.

Egyre több húst eszünk a világon, és az elfogyasztandó állatokat szintén etetni kell. Így a növekvő húsfogyasztással párhuzamosan az állateledelekre való igény is növekedni fog a jövőben – írja a hvg.hu.

A göttingeni egyetem kutatói azt vizsgálták meg, miként lehetne fenntarthatóan megoldani, hogy az állatoknak biztosított táplálék miatt ne vágjanak ki még több fát – írta a Science Daily.

A Journal of the Science of Food and Agriculture-ben megjelent tanulmányban a tudósok

a mikroalgák és a rovarok lehetőségét vizsgálták meg, amelyek megfelelő fehérjét tudnak biztosítani embereknek és állatoknak is, és kiválthatnák az állateledel-gyártásban is gyakran használt, ám környezetterhelő szóját. A szójatermesztés miatt ugyanis erdőket is kiirtanak.

A spirulina algát használták a kutatás egyik tápanyagaként Fotó: Shutterstock

A fenntarthatóság mellett az is fontos szempont volt a kutatás során, hogy az algán és rovarokon nevelt állatok húsának minőségében ne történjen változás.

Megállapították, hogy a feketekatonalégy-lárvákkal és spirulina algával etetett csirkék ugyanúgy növekedtek, és a húsuk minősége sem változott. Sőt, az algakoszton nevelt csirkék húsának színe és íze még intenzívebbnek is bizonyult.

Katonalégy lárvái Fotó: Shutterstock

A kutatóknak ugyanakkor több dolog is nehézséget okoz: az ár és a szabályozás.

Egyrészt a világszerte bioüzemanyagnak, állateledelnek és emberi fogyasztás céljával is termesztett alga sokkal drágább, mint a szója. Másrészt az Európai Unióban jelenleg hatályos jogszabályok a rovarok fogyasztását csak embereknek és haleledelként engedélyezik, más állatoknak nem. A tudósok abban bíznak, hogy hamarosan változhat a szabályozási környezet.

Neked ajánljuk
Az államtól kapott földön gazdálkodnak marokkói fiatalok Az államtól kapott földön gazdálkodnak marokkói fiatalok Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam