2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentősen nőni fog az öntözési terület hazánkban 2024-ig

Az öntözhető területek nagyságát százezer hektárral kívánja növelni 2024-ig az agrártárca – mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára Debrecenben, a Tiszta víz 2020 című japán–magyar regionális agrárkonferencián.

Szinay Attila a január elsejétől életbe léptetett új öntözési jogszabályokról és a pályázati lehetőségekről elmondta, hogy a klímaváltozás jelentős hatással van a mezőgazdaságra, például az egyenetlen csapadékelosztás miatt a legnagyobb összeget aszálykárra fizetik ki a kárenyhítési alapból.

Eddig több mint 14 ezren jelentkeztek be, akik 266 ezer hektárnyi területen fejlesztenék az öntözést. Az igény tehát megvan.

A 2020. januártól életbe léptetett öntözésfejlesztési törvény szerint a mezőgazdasági termelőknek öntözési közösséget kell alakítaniuk, amely vízjogi engedélyek alanya lehet.

Öntözik a búzát a Fejértó Szövetkezet szántóföldjén Ófehértó határában 2020. április 28-án. A szövetkezet ötszáz hektáron 14 kútból 14 öntözőrendszerrel öntöz
Fotó: MTI/Balázs Attila

Ehhez minimum 100 hektár szántóföldi terület szükséges, zöldség-gyümölcs esetében tíz hektár. Bevezették az öntözési szolgalmat is, amelynek értelmében a törvény erejénél fogva használhatják a más tulajdonát képező területet öntözés céljára.

Az államtitkár elmondta, hogy a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére 50 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, amelyre a termelők és fiatal gazdák pályázhatnak. Eddig 18 milliárd forintot ítéltek oda, ebből 4,3 milliárd forintot ki is fizettek.

Neked ajánljuk
Egyre tudatosabban fordulunk a tartósítószer-mentes és környezetkímélő élelmiszerek felé Ezért éli most aranykorát a városi kertészkedés: 4 jó indok, hogy te is belevágj Természetvédelmi, vadgazdálkodási és méhészeti összefogás az agrártámogatások megváltoztatásáért „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam