2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

100 éven át fogják vizsgálni vetőmagok élettartamát

A norvégiai Spitzbergákon létrehozott globális magbank (Global Seed Vault) kutatói a világ 13 fő gabonaféléjét vonták be a tervek szerint legalább száz éven át folyó kutatásukba.

Az első kísérleti magminták augusztus 27-én fognak megérkezni a vetőmagraktárba. „Öt növény – a búza, a rozs, a borsó, a saláta és a káposzta – magjaival járulunk hozzá a kutatáshoz. A magok a kísérleti mezőinken tavaly termesztett növényekből származnak” – idézte Andreas Börner professzort, a Leibnitzi Növénygenetikai és Terménykutató Intézet (IPK) génbankjának illetékesét az intézmény közleménye.
Az IPK az első intézmény, amely vetőmagokkal járul hozzá a kutatáshoz, a többi partner jövőre csatlakozik – mondta Börner.

A következő 2-3 évben 9 másik termény magja érkezik majd a szigetcsoportra. A vetőmagokat mínusz 18 Celsius-fokon fogják tárolni a globális, földrengés- és atombiztos magtárban, ahol már több mint egymillió faj magját őrzik.

A magbank bejárata 2016. február 29-én Fotó: Heiko Junge/NTB Scanpix/AFP

Az öt génbankból származó mintákat párhuzamosan az IPK speciális tárolóiban is elhelyezik mínusz 196 Celsius-fokos folyékony nitrogénben, hogy lassítsák az öregedési folyamatukat. „Elképzelésünk szerint össze fogjuk hasonlítani a legelső magok minőségét a Spitzbergákon megőrzött magokkal száz év után. Ezért magokat és magőrleményeket tárolunk, és elemezzük eredeti összetevőiket, hogy tisztázzuk a magromlás folyamatát száz év alatt” – mondta Manuela Nagel, az IPK génbankjának kutatója.

„Ez páratlan kísérlet. A jövő nemzedékeinek értékes információkkal fog szolgálni a magok életképességéről, és pontos ismereteket nyújt ahhoz, milyen gyakran kell a magokat megújítani” – mondta Asmund Asdal, a NordGen norvég kutatóközpont vetőmagtár-koordinátora.

A magkonzerválás fő alapelve, hogy a jól megszárított és lefagyasztott vetőmagok nagyon hosszú ideig életképesek maradnak. Hogy milyen hosszú ez az időtartam, egyelőre nem ismert a kutatók előtt, akik feltételezik, hogy számos faj magjai akár évszázadokon át is életképesek maradnak.

A magbankban idén elhelyezett vetőmagokat 2030-ban fogják tesztelni, és az azonos magmintákat utána minden tíz évben egészen 2120-ig.

Neked ajánljuk
A sztratoszférára is hat a klímaváltozás Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? Magánvagyonból épül új generációs atomreaktor az USA-ban? Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam