2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már napelemekkel is lehet málnát termeszteni

A német BayWa és a Wageningeni Egyetem azt vizsgálja, hogyan lehetne a napenergiát és a bogyós gyümölcsök termesztését hatékonyan és eredményesen kombinálni.

A BayWa AG egyre több és egyre nagyobb mezőgazdasági és napenergiát termelő, úgynevezett agrofotovoltaikus (AgriPV) rendszert épít ki Európában. A legutolsó nagy projektjük a kontinens eddigi legnagyobb ilyen rendszerének installálása volt egy holland málnatermesztő gazdaságban, Babberichben.

A holland Wageningeni Egyetemmel együttműködve a német cég azt szeretné megtudni, hogyan lehet a termőföldekre telepített napelemeket eredményesen és hatékonyan kombinálni a különféle bogyós gyümölcsök termesztésével. A BayWa AG szerint

a mezőgazdasági termőföldeken installált panelek segítségével a gazdák megvédhetik a növényeiket a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárástól, és közben zöldenergiát állítanak elő.

A cég szerint a föld ehhez hasonló kettős célú felhasználásában óriási lehetőségek vannak, különösen a gyümölcstermesztés tekintetében.

A BayWA AG a holland GroenLevennel közösen építette fel az AgriPV parkot, amely 10 250 napelemből áll, egy 3,2 hektáros málnaföldet fed le, és annyi áramot termel, amivel körülbelül 1250 háztartást lehet ellátni zöldenergiával. A napelemek alatt málnát  lehet termeszteni.

Fotó: BayWa r.e.

A projekthez a BayWa kifejlesztett egy félig átlátszó napelemet, amely az alatta levő málna számára a növekedéshez elég fényt engedett át, de közben meg is védte a növényeket a szélsőséges időjárási jelenségektől, mint például a jégverés, a hevesebb zivatarok és a közvetlen napfény.

Fotó: BayWa r.e.

A napelemek telepítéséig Piet Albers babberich-i málnatermesztő a hagyományos fóliasátrakkal védte a növényeit, amelyeket azonban hatévente rendszeresen cserélni kellett. A telepítő cégek szerint az AgriPV technológiának köszönhetően a termelő időt és pénzt takaríthat meg, és a jövőben kevesebb hulladékot is fog termelni a gyümölcsök termesztése során.

A BayWA AG a következő négy projektje részeként azt vizsgálja majd, hogy a napelemek alatt történő termesztés mennyire megvalósítható más bogyós gyümölcsöknél, például ribizlinél, áfonyánál, szedernél és epernél. 

Neked ajánljuk
Biokrumpli-kísérlet Magyarországon Az alma és az energia között nem feltétlenül kell választani Napelemekből álló kísérleti kerékpárútszakaszt adtak át Hollandiában A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam