2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érdekes kísérlet a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez

Egy új találmánytól azt remélik a tudósok, hogy segíthet a skót gazdáknak és kisbérlőknek növelni a talajban lekötött szén mennyiségét. A gazdákkal együttműködő tudósok azt vizsgálják, hogy az apróra tört szilikátos kőzetek használhatók-e talajjavításra.

A Rock On Soils nevű terv azt is vizsgálja, hogy a szén megkötésén túl milyen egyéb előnyei lehetnek az eljárásnak, akár a talajminőség tekintetében, akár a biodiverzitás megőrzésének és erősítésének érdekében – számolt be róla az agrarszektor.hu.

A James Hutton Institute és a Skót Organikus Termelők Egyesületének (Scottish Organic Producers Association) közös kutatásán belül a Rotmell farmon fogják először kipróbálni az apróra tört szilikátos kőzetek talajjavító hatását. Folyamatosan figyelni fogják a szén-dioxid levegő és talaj közti mozgását, és feljegyeznek minden változást a növények egészségében, a növénytermesztés folyamatában, a talaj kémiai és mikrobiológiai folyamataiban.

A Rotmell farmon kívül egy tucatnyi – organikus és hagyományos növénytermesztést folytató – gazdaság csatlakozik a teszteléshez. Egy mobilos alkalmazást is ki fognak fejleszteni a szélesebb közönség számára, amelynek segítségével a gazdák tájékozódhatnak majd a termék szénmegkötő hatásáról.

Fotó: FarmingUK

A szakemberek szerint az, hogy a gazdák és a tudósok ennyire jól együtt tudtak működni a Rock On Soils projekten, kifejezetten izgalmas volt, és nagyon előremutató.

„Ha a környezeti hatásokról beszélünk, a mezőgazdaság mindig csak negatív példaként szokott szerepelni, ezért szeretnénk segíteni a gazdáknak abban, hogy csökkenteni tudják a szén-dioxid-kibocsátásukat”

– nyilatkozta az egyik kutató a FarmingUK honlapnak.

A kísérlet alapjául szolgáló kutatás szerint a szilikátos kőzettöredék fontos szerepet játszhat a klímaváltozás következményeinek enyhítésében, de a talaj és a növények egészségének javításában is. A kísérlet eredménye fontos áttörést jelent majd a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében is.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam