2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Édesítőszerrel gyorsabban nőnek a brojlercsirkék

A kínai Nanjing Mezőgazdasági Egyetemen három édesítőszert vizsgáltak a csirkék növekedési ütemére, szérumból mérhető biokémiai anyagaikra és a vékonybél élettani funkcióira nézve.

Négy kezelési csoportba osztottak összesen 192 darab Ross 308-as naposcsibét. A 21 napos kezelésekben a csoportok alaptápot, 250 mg/kg sztevioziddal (STE), 100 mg/kg szukralózzal (SUC), illetve 600 mg/kg nát­rumszac­ha­rináttal (SAC) kiegészített alap­­tápot kaptak – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Az eredmények szerint az STE-kiegészítés fokozta a növekedési sebességet, az össz-szérumfehérjét, a szérumalbumint és a vékonybél antioxidáns-kapacitását, ami arra utal, hogy

az STE potenciálisan alkalmazható növekedésserkentő és antioxidáns tápkiegészítőként brojlercsirkéknél.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A SUC- és a SAC-kiegészítők csökkentették az össz-szérumfehérjét és az albumint. Az orálisan adagolt SAC pedig károsította a vékonybél integritását, áteresztőképességét és a nyálkahártyaréteget.

A teljes cikk és a témában további írások a Magyar Mezőgazdaság 2020/33. számában olvashatók.

Neked ajánljuk
Kártérítést kapnak a holland gazdák, ha felhagynak az állattenyésztéssel Világszerte csökken a talaj foszfortartalma az erózió miatt Éghajlatváltozásra hangolva – Hormonszabályozott gyökérnövekedés Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre Olvasnivalóval könnyíti a járványhelyzetet két könyvkiadó
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam