2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ételünk és jövőnk: A rövid élelmiszerlánc és az agroökológiai gazdálkodás

Az utóbbi években előtérbe kerülő szedd magad akciók, termék-házhozszállítás, vagy a bevásárló közösségek alakulása mindnyájunk számára világosan mutatja a hagyományos élelmiszer-ellátási, beszerzési formák változását.

A nagyvárosokban egyre gyakrabban szervezett termelői piacok, a házhoz hozott kistermelői húsáru nem kizárólag a jelenleg éppen újra erősödni látszó koronavírus-helyzet következménye. Nálunk is terjed már a városi betondzsungel árnyékában létrehozott közösségi kert vagy épp az erkélyen nevelt paradicsom kultusza – írja az agrarszektor.hu.

Az eddig mérsékelt árú magaságyások eladása rekordot döntött, aki tehette, kipróbálta az önellátás hozzá közel álló változatait.

A rövid ellátási és élelmiszerláncok azonban nem feltétlenül jelentenek közvetítő nélküli (közvetlen) értékesítési kapcsolatot a termelő és a vásárló között. A jelenlegi szakmai konszenzus szerint legfeljebb egy köztes szereplő működhet közre a termelő és a vásárló között a rövid ellátási láncokban. Hogy néz ki ez a gyakorlatban? – Jellemzően helyi termelőkről van szó, akik vagy egy helyi kisboltban/piacon értékesítenek, vagy az idegenforgalommal együttműködve új típusú vevőket vonzanak, ezzel támogatva a vidéki gazdaság fellendítését.

Az ellátási lánccal kapcsolatos helyi viszonyok kialakulása összefügg az EU ökológiai gazdálkodást szabályozó, mostanra reformra szoruló együttműködési rendszerével, hisz a jelenlegi szabályok között 20 éves is akad. Az uniós ökológiai piac értéke megközelítőleg 27 milliárd euró, és az ehhez használt földterület 400 000 hektárral bővül évente.

Az elmúlt 20 év alatt az európai bioterületek nagysága közel négyszeresére (13,7 millió hektárra), a gazdálkodók száma pedig a háromszorosára (370 ezerre) növekedett.

Magyarországon jelenleg négyezer vállalkozás foglalkozik ökológiai gazdálkodással közel 210 ezer hektár földterületen, amely a mezőgazdaságilag hasznosított terület mintegy 4 százalékát jelenti.

Ez elmarad az uniós átlagtól, amit az alábbi régiós bontású térkép is szemléltet:

Forrás: Eurostat 

Az ökológiai gazdálkodás hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez, javítja a talaj termőképességét, segít a vízminőség megőrzésében, emellett elősegíti a magas színvonalú állatjólétet. 

Emellett az agrarszektor.hu még a rövid ellátási láncokkal való kapcsolat is hangsúlyozza, pontosabban, hogy értelemszerűen nem minden ökogazdaság értékesít helyi piacon, és a rövid ellátási láncok sem csak a helyi biopiacokat jelentik. A két terület mégis szorosan összefügg. Az agrárhonlap szerint az ökológiai gazdálkodás további fejlesztése hozzájárulhat a rövid ellátási láncok erősödéséhez és ezáltal a vidéki gazdaság fejlesztéséhez is.

Neked ajánljuk
Jön a biológiai növényvédelem kora? (videó) A siker titka vidéken, 16. rész – Bioszentandrás (videó) Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam