2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drónra és okostraktorra vágynak a gazdák

Öntözési megoldásokra és precíziós fejlesztésekre is fel fogják használni az agrárhiteleket a gazdák. A Budapest Bank felmérte, mik a trendek a mezőgazdaságban.

A magyar gazdák többsége (68 százalék) tervez korszerűsítéseket, 40 százalékuk egyenesen a legmodernebb, precíziós gazdálkodási eszközökbe ruházna be. Harmaduk bankhitel vagy pénzügyi lízing segítségével finanszírozná a korszerűsítést – számol be a Budapest Bank Agrárgazdasági Indexében megjelentekről a fintechradar.hu.

A felmérés szerint a járvány hatásait kevésbé érezték meg a gazdák, az aszályos időjárást azonban megsínylették. Az érintettek egyharmada szerint a csapadékszegény tavasz okozta a legnagyobb gondokat. Az időjárás-állóság javításának útját is a fejlesztésekben látják a gazdák. Tavaly átlagosan 110 millió forint értékben ruháztak be, ami tízmillió forinttal több, mint a korábbi év átlagköltése.

Számoljuk meg, hány kijelző van ebben a mezőgazdasági gépben Fotó: United Soybean Board CC-BY

Az öntözés fejlesztése az egyik nagy fejlesztési terület. Jelenleg az öntözhető területnek csupán egynegyedén van megoldva a mesterséges vízutánpótlás. A kiszámítható gazdálkodásnak és ezáltal a beruházások megtérülésének is kulcsa az, hogy egy váratlan aszály ne tegye tönkre az évet.

Hasonlóan népszerű a precíziós mezőgazdaság is, amely a vetőanyag, a műtrágya vagy a növényvédő szerek célzott kijuttatását teszi lehetővé. A technológia lehetővé teszi, hogy a terület felmérésével optimalizálják a kijuttatandó mennyiségeket, s így nem kerül felesleges műtrágya vagy növényvédő olyan területekre, ahol ezekre nincs szükség. Emellett nagyobb termésátlagot lehet elérni, a kellően nagy földterületeken pedig az önvezető mezőgazdasági gépek bevetése is lehetséges.

A gazdák 70 százaléka már korábban belefogott a precíziós mezőgazdasághoz szükséges beszerzésekbe vagy legalább a tervezgetésbe. A válaszadók 10 százaléka idén vásárolni is fog.

Neked ajánljuk
Önjáró gyomláló robotok gyomirtó szerek helyett (videóval) A jövő farmja (ismeretterjesztő film) Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: fintechradar.hu
Vissza
Hírfolyam