2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tengeri hulladékból fehérjeforrás

Partra vetett hínár, algák, szerves tengeri hulladék és kagylóhéj: tudósok egy csoportja egy újfajta módszerrel tengeri „hulladékból” készít értékes termékeket.

A túlhalászat és a tengeri élővilágban bekövetkezett változások fenyegetik az élelmiszer-ellátást. Épp ezért a Flinders Egyetem tengeri biotermék-fejlesztő központjának kutatói újfajta, fenntartható módszereket dolgoznak ki arra, hogyan lehetne a szerves hulladékból, algabiomasszából, rákhéjból és partra vetett hínárból étkezési proteint és más termékeket előállítani – írja a Science Daily alapján a hvg.hu.

A tengeri termékek feldolgozásakor keletkező felesleg és a mikroalgák a friss tanulmány szerint rendkívül ígéretes fehérjeforrásnak bizonyultak.

A tudósok egy környezetbarát, cseppfolyósító eljárást dolgoztak ki, amivel fehérjévé alakítják ezeket a melléktermékeket.

„Ezeknek a természetes tengeri alapanyagoknak a hatékony hasznosítása nem is csak a világ fehérjeigénye miatt fontos, hanem természetes erőforrásokat is megspórolunk általa, és hatékonyan, valamint gazdaságosan lehet hasznosítani biohulladékokat, ami a környezet, a fenntarthatóbb termelés és a körforgásos gazdaság miatt is fontos” – fogalmaztak eredményeik jelentőségét értékelve a kutatók.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet A legeltetés mint védekezés Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam