2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz alatti farmokkal a fenntartható élelmiszer-termelésért (videókkal)

Mintha a vízben élő esőerdők lennének. Ilyennek tűnnek azok az élőlénytelepek, amelyek főként hínárból és kagylókból állnak. A Greenwave alapítói azt remélik, hogy a találmányuk hamar elterjed a világban, és megoldást kínál a klímaváltozásra.

Az amerikai Greenwave nevű nonprofit kezdeményezés több fórumon bemutatta már, hogyan lehet létrehozni víz alatti gazdaságokat – számolt be róla a hvg.hu.

A hínárból és kagylókból álló telepek a legfenntarthatóbb módját képviselik az élelmiszer-termelésnek, lévén hogy nem kell öntözni és műtrágyázni.

A napfény, valamint a szén és a nitrogén felhasználásával növekednek, így segítenek helyreállítani a tengerek ökoszisztémáját.

A kezdeményezés kitalálója, Bren Smith szerint 20-50 ezer dollár szükséges az induláshoz, így a vertikális rendszerhez, az állványzathoz, amelyre a hínárok és a kagylók tapadnak, illetve a hajóhoz, amellyel a farmot a vízbe eresztik, és onnan kihúzzák. Smith és társai már 120 halászt képeztek ki az új technológiára, és az a céljuk, hogy a következő 10 évben 10 ezer tengeri farmer kövesse a példát.

Smith rámutatott arra is, hogy a klímaváltozás egyik fő forrása a mezőgazdasági termelés, de az ő módszerével épp az agrárium lehet az egyik megoldás.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Fizessenek többet a városi terepjárósok, mondja egy német polgármester Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam