2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz alatti farmokkal a fenntartható élelmiszer-termelésért (videókkal)

Mintha a vízben élő esőerdők lennének. Ilyennek tűnnek azok az élőlénytelepek, amelyek főként hínárból és kagylókból állnak. A Greenwave alapítói azt remélik, hogy a találmányuk hamar elterjed a világban, és megoldást kínál a klímaváltozásra.

Az amerikai Greenwave nevű nonprofit kezdeményezés több fórumon bemutatta már, hogyan lehet létrehozni víz alatti gazdaságokat – számolt be róla a hvg.hu.

A hínárból és kagylókból álló telepek a legfenntarthatóbb módját képviselik az élelmiszer-termelésnek, lévén hogy nem kell öntözni és műtrágyázni.

A napfény, valamint a szén és a nitrogén felhasználásával növekednek, így segítenek helyreállítani a tengerek ökoszisztémáját.

A kezdeményezés kitalálója, Bren Smith szerint 20-50 ezer dollár szükséges az induláshoz, így a vertikális rendszerhez, az állványzathoz, amelyre a hínárok és a kagylók tapadnak, illetve a hajóhoz, amellyel a farmot a vízbe eresztik, és onnan kihúzzák. Smith és társai már 120 halászt képeztek ki az új technológiára, és az a céljuk, hogy a következő 10 évben 10 ezer tengeri farmer kövesse a példát.

Smith rámutatott arra is, hogy a klímaváltozás egyik fő forrása a mezőgazdasági termelés, de az ő módszerével épp az agrárium lehet az egyik megoldás.

Neked ajánljuk
Klímaváltozás: új haszonnövények telepítése válik szükségessé Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést (videóval) Betiltott méreggel készülnek rágcsálóirtásra Ausztráliában (videókkal) Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam