2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Agrárminiszter: a kutatás-fejlesztés hosszú távra biztosítja a fenntartható gazdálkodást

Az Agrárminisztériumnak fontos feladata, hogy országosan megoldott legyen a termelőknél keletkező mezőgazdaságifólia-hulladék gyűjtése, és rendelkezésre álljanak az ehhez szükséges technikai feltételek. A Csatári Plast Kft. új technológiája mindenben megfelel a magyar agrárium jövőbeni irányait is meghatározó körforgásos gazdaság szempontjainak, követelményeinek.

A kutatás-fejlesztési tevékenység, a tudástranszfer, az innováció olyan sokszorosan megtérülő befektetés, amely hosszú távra biztosítja a fenntartható gazdálkodást Magyarországon – fogalmazott az agrárminiszter pénteken Herenden, a Csatári Plast Kft. anyagvizsgáló laboratóriumának átadási ünnepségén.

Nagy István hangsúlyozta: az Agrárminisztérium feladata, hogy

országosan megoldott legyen a termelőknél keletkező mezőgazdaságifólia-hulladék gyűjtése, és rendelkezésre álljanak az ehhez szükséges technikai feltételek. A magyar licencként Magyarországon és az EU számos országában már bejegyzett Csatári-féle szabadalom megkönnyíti ezt.

A Csatári Plast Kft. környezetkímélő innovációja képes a hőre keményedő műanyag másodnyersanyagot hőre lágyuló, elsősorban fólia típusú anyaggal elegyíteni, és abból piacképes terméket előállítani.

Fotó: vehir.hu

A műszaki megoldás erősségét jelenti, hogy a zárt rendszerből nem jut a szabadba környezetre káros anyag, nem igényel mosást, elhanyagolható a helyigénye, mérsékelt az energiaszükséglete, egyszerű a technológia telepítése, valamint könnyen kezelhető, és mindemellett alacsony a logisztikai költsége is.

A technológia mindenben megfelel a magyar agrárium jövőbeni irányait is meghatározó körforgásos gazdaság szempontjainak, követelményeinek. Az Agrárminisztérium célja, hogy – a vidék gazdaságát erősítve – minél kisebb költséggel és környezeti terheléssel minél egészségesebb, jobb minőségű, piacképesebb árut állíthassanak elő a magyar mezőgazdasági termelők, élelmiszergyártók, minél nagyobb jövedelmezőség mellett – emelte ki Nagy István, hozzátéve: ez csak a kutatás-fejlesztés eredményeinek nagyobb arányú alkalmazásával és a mezőgazdasági termelés gyakorlatába átültetésével lehetséges.

Nagy István kitért a Környezetbarát termék minősítő rendszerre is, melynek célja, hogy

a környezeti szempontból kedvezőbb termékek bevezetésére sarkallja a gyártókat, a forgalmazókat, valamint a hiteles tájékoztatással környezettudatos vásárlásra ösztönözze a fogyasztókat.

A védjegy használatát lehetővé tévő feltételrendszer ma már az újrahasznosított műanyag termékek körére is kiterjed, és ebben a termékkörben a Csatári-Plast Kft. nyújtotta be az első pályázatot. Csatári László, a Csatári Plast Kft. ügyvezetője elmondta: az anyagvizsgálati labort mintegy 250 millió forint saját forrásból alakították ki. A gyártóberendezések és a technológia csaknem tíz év saját fejlesztése.

Neked ajánljuk
Önjáró gyomláló robotok gyomirtó szerek helyett (videóval) Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam