2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Málnatermesztés a sivatagban? Igen!

Egy izraeli mezőgazdász sikeresen termel málnát a sivatagban felépített üvegházban. Metania Freuind áfonya-, málna- és szederültetvénnyel rendelkezik. Az ültetvények folyamatos növekedésével arra keresett megoldást, hogy a nyári tikkasztó időjárás mellett is tudjon akár szezonon kívül is bogyós gyümölcsöket termelni.

Lévén hogy a cégének ez az első komoly technológiai újítása, úgy döntött, legjobban egy kulcsrakész üvegházzal járna. Több ajánlat közül az 1 hektáros, Pad & Fan rendszerrel működő létesítmény építése mellett döntött – írja a magyarmezogazdasag.hu

Ez lényegében a fal hűtését jelenti, a párologtató hűtés legismertebb formájához tartozik, amit elsősorban a déli országokban használnak az üvegházak hűtéséhez, mivel itt általában alacsony a kinti levegő páratartalma.

A száraz külső levegőt egy falban párásítják, a nedves levegő az üvegház melegének egy részét felveszi, majd a telített meleg levegő a szellőzőkön keresztül távozik.

Fotó: Pixabay

Ezzel a szerkezettel a kintinél lényegesen hűvösebb hőmérséklet érhető el a létesítményen belül. Az izraeli termesztőnek így még a 47,7 Celsius-fokos rekordhőmérséklet mellett is sikerült az üvegházban 30 Celsius-fok alatti hőmérsékletet tartani.

Az üvegház lehetővé teszi a málna termesztését az izraeli sivatagban, ugyanakkor védelmet nyújt a heves esőzések és még a hó ellen is, amelyek a sivatagi éghajlaton is előfordulhatnak.

Metania szerint élvezetes és tanulságos feladat volt a beruházás megvalósítása. Shay Lhermann, a TOP Turnkey Solutions Ltd., az üvegházat kivitelező cég marketingigazgatója is úgy fogalmazott, hogy igazi kihívás volt olyan megoldást találni, amely az extrém körülmények között is hatékony, és mégis megfizethető költségekkel jár.

Íme egy rövid videó a mezőgazdáról és az ültetvényéről.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam