2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan válhat az okostechnológia a méhek megmentőjévé?

A mézelő méhek száma a világon mindenhol csökkenőfélben van, ami jelentős nyomást gyakorol a világ élelmiszer-ellátására is. Egy új technológia azonban segíthet a szakembereknek fellépni ezzel a fenyegetéssel szemben.

A méhészek nem pusztán méztermeléssel foglalkoznak, hanem egy manapság egyre bővülő kereskedelmi folyamat részévé is váltak. Például bérbe adják kaptáraikat olyan gazdálkodóknak, akiknek a növényeik beporzásához méhekre van szükségük – írja az iotzona.hu.

A kereskedelmi szegmensük világszerte több tízmilliárd dollár értékben nyújt beporzási szolgáltatásokat, és kulcsfontosságú szerepet játszik sokféle növény termesztésében is (pl. mandula, brokkoli, alma). Kaliforniában termelik a világ mandulájának 80 százalékát, a fák virágainak beporzásához évente több mint 2 millió kaptárt helyeznek ki – számol be róla a CNN Business.

Az éghajlatváltozás, az intenzív mezőgazdasági termelés, valamint a növényvédő és gombaölő szerek használata a világ minden táján pusztítja a méheket.

A Marylandi Egyetem kutatása szerint az Egyesült Államok kereskedelmi méhészetei 2019-ben rovarállományaik 44 százalékát vesztették el.

Méhládák Kaliforniában virágzó mandulaültetvény közelében Fotó: Shutterstock

A veszteségek csökkentése és a beporzó rovarok megóvása érdekében a különböző technológiai startupok olyan intelligens eszközöket fejlesztettek, amelyek állandó hozzáférést biztosítanak a kaptárak állapotáról szóló részletes információkhoz.

Az írországi ApisProtect startup nemrég dobott piacra egy olyan szenzort, amely baj esetén képes azonnali riasztást küldeni. A készülék segítségével a szakemberek sokkal több méhcsaládot tudnak majd tartani ugyanannyi munkavállaló segítségével és ugyanolyan költségszint mellett. Így ugrásszerűen megnövekedhet a beporzás és a megtermelt méz mennyisége a termelés során.

A társaság 2018 óta 20 méhésszel dolgozik együtt az Egyesült Államokban, Írországban, az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában, és csaknem 20 millió méh aktivitását kíséri figyelemmel. A 400 okosszenzor által összegyűjtött információkból egy globális méhegészségügyi adatbázis épül fel, amely algoritmusok segítségével képes kielemezni az adatokat.

A beporzási iparág fellendülésével folyamatosan nő a beporzó rovarok iránti kereslet, így nem csoda, hogy számos további, új technológiákat népszerűsítő startup jelent meg.

Fotó: apisprotect.com

A 2015-ben alapított Pollenity cég Beebot nevű intelligens szenzora a kisebb hobbiméhészeket célozta meg, és hat európai egyetemmel is együttműködnek.

A kutatási projekt célja a rovarok életminőségének javítása oly módon, hogy számos különböző technológia segítségével újraértelmezik a kaptár fogalmát. Például létrehoztak egy robotméhet, amely képes „táncolni” és így irányítani a méhcsaládot.

Az apró robot meg tudja mondani a többieknek, hogy hová érdemes menniük nektárt és virágport gyűjteni. Ez pedig nemcsak abban nyújt segítséget, hogy a rovarokat a beporzás céljából egy adott területre irányítsuk, hanem segít elterelni őket a veszélyes területekről is, például onnan, ahol vegyszereket használnak.

A Beebot szenzor Fotó: pollenity.com

A cégalapító szerint olyan technológia kiépítését is tervezik, amely képes megállapítani, ha ezek az értékes rovarok vegyszermérgezést kaptak. Szerinte a mézelő méhek jövőjének a biztosítása Földünk egyik legnagyobb kihívása. „Ha nem használjuk ki a technológia nyújtotta lehetőségeket, akkor jobb, ha fel is adjuk az egészet, márpedig én biztosan nem fogom feladni” – hangsúlyozta a szakember.

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hagymások ültetése ősszel (videó) A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: iotzona.hu
Vissza
Hírfolyam