2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világszerte csökken a talaj foszfortartalma az erózió miatt

A talajban lévő foszfor nélkülözhetetlen a mezőgazdaság számára, ugyanakkor ez a fontos növényi tápanyag világszerte egyre inkább csökken az erózió miatt. A bázeli egyetem kutatócsoportja nemrégiben egy tanulmányt tett közzé a foszforról.

A foszfor mint növényi tápanyag nem korlátlan, hanem véges geológiai tartalékokból származik. Hogy ezek milyen hamar merülhetnek ki, arról évek óta folyik a tudományos vita – olvasható a blog.syngenta.hu honlapon.

A nemzetközi kutatócsoport azt vizsgálta, hogy mely földrészek és régiók szenvedik el a legnagyobb foszforvesztést. A kutatók a talajok foszfortartalmára vonatkozó nagy felbontású, globális adatokat kombinálták a helyi eróziós modellekkel, és kiszámolták, hogy mennyi foszfor veszik el az erózió következtében a különböző országokban. A tanulmány fontos következtetése, hogy

a mezőgazdaságban a globális foszforvesztés több mint 50 százaléka a talaj eróziójának tudható be.

Az erózió szerepe már ismert volt, ám ennek mértékét még soha nem számszerűsítették.

Légi felvétel árpaföldekről egy gazdaságban, a dél-koreai Dzsangszongban 2020. május 28-án, a betakarítási szezon kezdetén
Fotó: MTI/EPA/YNA/Yonhap

Az erózió az ásványi anyagokkal kötött foszfort a mezőgazdasági talajokból vizesélőhelyekbe és víztestekbe öblíti ki. A vizek megnövekedett foszfortartalma tükrözi a talajban az adott régióban számított foszforveszteséget.

Az ásványi műtrágyák pótolhatják az elveszett foszfort, de nem minden ország képes egyformán használni őket. A kutatás szerint Afrika, Kelet-Európa és Dél-Amerika szenvedi el a legnagyobb foszforveszteséget.

Ellentmondásnak tűnik, hogy Afrika rendelkezik a legnagyobb geológiai foszforlelőhelyekkel, ám a bányászott foszfort exportálják. Így az sokszor többe kerül az afrikai országok gazdálkodóinak, mint az európai gazdáknak.

Dél-Amerika potenciálisan enyhítheti a problémát a szerves trágyák hatékony felhasználásával és/vagy a növényi maradványok jobb újrafeldolgozásával. Az afrikai gazdáknak erre nincs lehetőségük: Afrikában túl kevés zöldtakarmány és túl kevés állati trágya áll rendelkezésre ahhoz, hogy az ásványi műtrágyákat helyettesítsék.

A talajerózió drasztikus csökkenése fontos lépés lenne. A gazdálkodók a talajtakarás lehető leghosszabb biztosításával csökkenthetik az eróziót, ezenkívül a zöldtrágya, valamint a domborzatnak megfelelő keresztirányú talajművelés is segíthet megállítani a folyamatot.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet A legeltetés mint védekezés Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: blog.syngenta.hu
Vissza
Hírfolyam