2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Guruló robotokkal monitorozná a szántóföldeket az Alphabet

A Google anyacégének új kezdeményezése a gazdálkodók munkáját is megkönnyítené, és a fenntarthatóságot is erősítené.

Az Alphabet X által bemutatott Mineral projekt célja olyan technológiák és robotok kifejlesztése, amelyek képesek korszerűsíteni és hatékonyabbá tenni napjaink mezőgazdaságának működését – számolt be róla az iotzona.hu.

Egy úgynevezett „moonshot” kezdeményezésről van szó, amely a fenntartható élelmiszer-előállításra és a nagyüzemi gazdálkodásra összpontosít, külön hangsúlyt fektetve számos szoftver- és hardverprototípus kifejlesztésére és tesztelésére.

Ilyen például a mesterséges intelligencia (AI), a szimuláció, a szenzorok, a robotika és más innovatív technológiák alkalmazása.

Fotó: x.company

A többi között tervezik a termőföldeket monitorozó robotjármű kifejlesztését is. Az alacsony károsanyag-kibocsátású, napelemekkel felszerelt, elektromos meghajtású homokfutó várhatóan többféle formában és méretben lesz elérhető, hogy különböző terepeken is használható legyen.

A kamerákkal és szenzorrendszerrel felszerelt szerkezet részletes adatokat gyűjtene a különféle szántóföldi növényekről. Az önjáró kocsi az egyes növények azonosítása és vizsgálata után, a talaj- és időjárási adatok, valamint a műholdakon keresztül kapott információk révén képes lenne mindenféle mintázat azonosítására a növényekben és azok környezetében.

Így a gazdálkodók rendkívül részletes adatsorhoz juthatnának hozzá a terményeikről, a mesterséges intelligencia segítségével pedig látható lenne, milyen erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a gazdálkodás az adott területen.

Fotó: x.company

A klímaváltozás miatt a mezőgazdasági termelékenység is csökkent. A fejlesztők fő célja egy olyan robot megalkotása, amely kifejezetten növényspecifikus adatokat szolgáltathat a termelőknek.

A minél komplexebb adatgyűjtésnek és elemzésnek köszönhetően nem szükséges a teljes szántóföld permetezése, a munkálat elegendő csak bizonyos területeken vagy meghatározott növények esetében. Ezzel csökkenthetők egyrészt a kapcsolódó költségek, másrészt pedig a vegyszerek használatával járó káros környezeti hatások.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: iotzona.hu
Vissza
Hírfolyam