2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Saját magát öntöző földdel forgatnák fel a mezőgazdaságot amerikai kutatók

A Texasi Egyetem mérnökei egy olyan új eszközt dolgoztak ki, amely vizet nyer ki a levegő páratartalmából, majd azzal öntözi a növényeket.

Sokkal nagyobb területen lehetne élelmiszert termeszteni, és jóval kevesebb öntözésre lenne szükség azzal az új eszközzel, amelyet az amerikai Texasi Egyetem mérnökei fejlesztettek ki – számol be az ACS Materials Letters szaklapban megjelent kutatásról a hvg.hu.

Fotó: University of Texas at Austin

A legtöbb föld alkalmas lenne a növénytermesztésre, de gyakran gondot okoz a vízhiány. Ezért a tudósok egy olyan megoldást akartak kidolgozni, amelynek a segítségével a levegőből tud vizet nyerni a talaj.

A mérnökök által most kifejlesztett, erősen nedvszívó hidrogél hűvösebb idő esetén kivonja a levegőből a vizet, ha pedig elér egy bizonyos hőmérsékletet, akkor kiengedi a megkötött vizet a földbe.

Sőt, a víz egy részét a levegőbe juttatja vissza, így elősegíti a körforgást, ezáltal pedig azt, hogy újból ki tudja majd vonni innen a vizet.

Forrás: University of Texas at Austin

A számítások szerint az eszköz segítségével 1 gramm termőföld körülbelül 3-4 grammnyi vizet képes kivonni a levegőből. A tudósok összehasonlítást végeztek a homokos és a hidrogéles talajjal: utóbbi 4 hét alatt a víz 40 százalékát megtartotta, míg a homokos csupán a 20 százalékát. Ezután retket ültettek mindkét talajba: a homokosban 2 napig maradtak életben a retkek öntözés után, míg a hidrogélesben 14 napon át úgy, hogy egyáltalán nem öntözték a retkeket.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet A legeltetés mint védekezés Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam