2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökogazdálkodás: megosztottságot teremt idehaza az uniós direktíva

Az október végén elfogadott uniós biodiverzitás-stratégia szerint 2030-ig az ökogazdálkodás arányát 25 százalékra kell növelni, a káros növényvédő szerek használatát pedig 50 százalékra kell csökkenteni az Európai Unióban. A magyar kormány, bár elfogadta az irányelvet, különvéleményt fogalmazott meg, miszerint a célok nem reálisak, és így Magyarország számára nem betarthatók.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az InfoRádióban úgy fogalmazott:

a biológiai sokféleség megóvásának fontosságát nem vitatják, de nincs meg az eszközrendszere az ökológiai mezőgazdaság 25 százalékos térhódításának Magyarországon.

„Az elmúlt öt évben Magyarországon – alapvetően támogatáspolitikai eszközökkel –megdupláztuk az ökogazdálkodásba bevont területek nagyságát. Ez durván százmilliárdos támogatással volt lehetséges. Ha viszont 25 százalékra kellene emelni a célt, ennek nemcsak a támogatási eszközrendszere, hanem, ami a fontosabb,

a piaca sem látszik egész Európában”

– magyarázta.

Forrás: KSH/ecolounge.hu

A magyar kormány számára a legfontosabb, hogy milyen eszközökkel, mikor és milyen ütemezéssel tudnak előrelépni ezen a területen. A jelenlegi közös agrárpolitikában a források 40 százalékát már közvetlenül a környezet- és klímavédelmi intézkedésekre fordítják, ugyanakkor ez a jóval nagyobb ambíciószint, a több előírás óhatatlanul a termelési körülmények drágulását jelenti.

Éppen ezért az is fontos szempont, hogy egyszerre legyen megóvva a magyar és európai élelmezésbiztonság, másfelől egyszerre lehessen előrehaladni a termelés zöldebbé tétele érdekében.

Az európai önkorlátozás azonban semmit sem ér, ha az elvárásokat az EU a behozott élelmiszerek előállítása és termelése során nem érvényesít.

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hagymások ültetése ősszel (videó) A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam