2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kártérítést kapnak a holland gazdák, ha felhagynak az állattenyésztéssel

A holland kormány hosszú távú programot dolgozott ki azzal a céllal, hogy a legnagyobb nitrátszennyező gazdaságok felhagyjanak a tevékenységükkel. Első körben a Natura 2000 területek közelében fekvő gazdaságok vehetnek részt a programban, később az állattartók szélesebb köre előtt nyílik meg a lehetőség.

A német agrarheute.com oldalon megjelent cikk szerint november eleje óta már jelezhetik érdeklődésüket az állattartó gazdaságok, első körben azok, amelyek
Natura 2000 területek tíz kilométeres körzetében működnek – számolt be róla a magyarmezogazdasag.hu.

A program első körében 100 millió euró állami forrást szánnak arra, hogy a tartományok felvásárolják a megvételre felajánlott gazdaságokat. A cél az, hogy 2030-ra a Natura 2000 területek legalább felén helyreálljon az „egészséges nitrogénháztartás”.

Holland gazdálkodás Fotó: Shutterstock

Minden állattartó gazdaság maga dönti el, hogy részt vesz-e a programban. Ha igen, akkor teljesen fel kell hagynia a haszonállattartással.

Jövőre már 200 millió eurót biztosít az állam a célra, és már nemcsak a nitrátszennyezéssel leginkább veszélyeztetett területeken, hanem az azoktól távolabb gazdálkodó tejelőtehén-, sertés- és baromfitartók is felajánlhatják megvételre a farmjukat. A következő tíz évben pedig összesen 1,9 milliárd eurót szán a holland állam a fenntartható mezőgazdaság támogatására, és a kiszállni kívánó gazdák farmjainak felvásárlására.

Neked ajánljuk
Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést (videóval) Önjáró gyomláló robotok gyomirtó szerek helyett (videóval) Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam