2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robotokkal űzik el a medvéket a gazdaságoktól Japánban (videóval)

Japánban is komoly problémákat okoznak a medvék a gazdák számára. Takikava kormányzata megelégelve a dolgot, új megoldást keresve, robotokkal lép fel a medvék ellen, melyek állítólag sikeresen elriasztják a szőrös betolakodókat.

A Monster Wolf üzembe állítása előtt több mint 13 000 medvemegfigyelést regisztráltak a gazdaságok közelében, közülük tavaly 157 esetben sérüléssel végződtek a találkozások, többször halálos kimenetellel. A problémára kormányülést is összehívtak, hogy milyen megoldások lehetnek hatásosak a medvék elriasztására.

Így került a képbe az Ohta Seiki robotokat gyártó cég, amely az elmúlt két évben 70 darab Monster Wolf robotot gyártott le.

A szerkezetek beváltak az egyre bátrabban portyázó medvékkel szemben – alkalmazásuk óta egyetlen medvét sem észleltek Takikavában a felhasználók. A szerkezet működésének lényege az a mozgásérzékelő, amely azonosítja a közeledő medvéket, és aktiválja a robot különféle funkcióit.

Ilyen például a vörösen világító szem, a mozgó-vicsorgó fej, illetve mindaz a 60-féle hang, amelyek között a farkasüvöltéstől kezdve a kutyaugatáson át a vadászfegyverek és nehézgépek hangjáig sok minden szerepel. A hangok a medvék számára nagyjából egy kilométeres távolságban már jól hallhatók, jelezve, hogy amerre közlekednek, az számukra tiltott terület. A gyártó célja az ember–medve találkozások minimalizálása és a konfliktusok kerülése.

A 2016-ban megjelenő Monster Wolf eredetileg a szarvasok és a vaddisznók távol tartását szolgálta. A jelek szerint a gép a medvékre is hatásos;

olybá tűnik, a medvék még mindig tartanak a farkasoktól, amelyeket pedig az ember már egy jó évszázada kipusztított a japán szigeteken.

A robotfarkasokból végül nagy üzlet kerekedett Japánban. A 4 ezer dollár körüli áron megvásárolható gépeket a farmerek bérelni is tudják a szükséges műszaki támogatással együtt, ráadásul energiatakarékos, hiszen az energiaellátásáról a napelemek gondoskodnak.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam