2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az államtól kapott földön gazdálkodnak marokkói fiatalok

A marokkói mezőgazdasági fejlesztési ügynökség és az agrárminisztérium támogatásával a Dakhla Oued Eddahab régióban felépült üvegházban hajtat cseresznyeparadicsomot egy 15 fiatalból álló csapat. Bár nem ők az elsők, akiknek ez sikerült, hiszen már több nagy kertész üzemeltet üvegházat a dél-marokkói sivatagban, a dolog különlegessége az, hogy erre állami földeket kaptak.

Az Agida névre keresztelt gazdasági érdekcsoportnak jelenleg 80 hektárja van, amelyből 50 hektáron már működőképesek a hajtatóberendezések. Az alapítók sárgadinnyét is termesztenek a növényházakban, és belefogtak a görögdinnye hajtatásába is – számolt be róla a magyarmezogazdasag.hu.

A mezőgazdasági minisztérium a helyi fiatalok közül kiválasztott tizenötnek 5 és 10 hektár közötti területet saját tulajdonba adott az állami földekből. Ezeket a területeket összevonták, közösen hitelt vettek fel, és így jött létre a paradicsomhajtató növényház.

Az Agida egyik tagja korábban munkanélküli volt, jelenleg pedig azon munkálkodik, hogy visszaigazoljon egy 6000 tonnás európai exportot.

A fiataloknak az a céljuk, hogy hektáronként 120 tonna cseresznyeparadicsomot és 60 tonna sárgadinnyét értékesítsenek a növényházakból.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A kezdeményezés a marokkói kormány által 2008-ban meghirdetett Zöld Marokkó Terv része, amelynek az a célja, hogy a helyi agrárágazatot a társadalmi-gazdasági fejlődés hajtóerejévé tegye. Emellett a Zöld generáció 2020–2030 néven elindult új mezőgazdasági stratégia keretében 5000 hektárra tervezik bővíteni a helyi öntözött területek nagyságát, a tengervíz sótalanítására már megkezdett programnak köszönhetően.

A paradicsomtermesztő országok sorában Marokkó a 15. helyen állt 2018-ban. 8,8 kilogramm négyzetméterenkénti termésátlagukkal olyan országokat is maguk mögé utasítottak, mint Spanyolország és Portugália. (Ezek az adatok természetesen a hajtatott és az ipari paradicsom hozamát is magukba foglalják.)

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hagymások ültetése ősszel (videó) A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam