2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Retek termett a Nemzetközi Űrállomáson

Kate Rubins, a NASA űrhajósa betakarította az első retkeket, amelyeket a Plant Habitat-02 kísérlet részeként, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén termesztettek. A kísérlet része az űrben történő élelmiszer-termelésnek, amelynek célja, hogy a folyamatos küldetések során a személyzetet friss élelemmel is el tudják látni.

Az erre tett folyamatos erőfeszítések során, bebizonyították, hogy a retek képes növekedni különböző típusú fények között és talajokban. A kísérletet azért retekkel hajtották végre, mert tápláló zöldség, amely gyorsan növekszik, és genetikailag hasonlít az Arabidopsishoz, egy lágyszárú növénytípushoz, amelyet gyakran tanulmányoztak a mikrogravitációban.

„A retek másfajta növény, összehasonlítva az űrhajósok által korábban az űrállomáson termesztett leveles zöldségekkel, vagy a törpebúzával, amely az APH-ben termesztett első termés volt” – mondta Nicole Dufour, a NASA Advanced Plant Habitat (APH) menedzsere.

Fotó: NASA

A különféle termékek termesztése segít meghatározni, hogy mely növények gyarapodnak a mikrogravitációban, és kínálják a legjobb változatosságot és táplálkozási egyensúlyt az űrhajósok számára a hosszú távú küldetések során.

A NASA APH és Növénytermesztési Rendszerének (Veggie) korábbi kísérleteivel ellentétben, amelyek porózus agyaganyagot használtak fel lassan felszabaduló műtrágyával, ez a kísérlet pontosan meghatározott mennyiségű ásványi anyagon alapult. Ez a pontosság lehetővé teszi a növények által biztosított és felszívódó tápanyagok jobb összehasonlítását.

Fotó: NASA

A növekedési kamra széles spektrumú vörös, kék, zöld és fehér LED-eket is használ, hogy sokféle fényt szolgáltasson és stimulálja a növények növekedését.

A NASA Kennedy Űrközpontjának kutatói figyelemmel kísérhetik a növények növekedését a kifinomult kontrolloknak és a növények termesztésére szolgáló kamra több mint 180 érzékelőjének köszönhetően, amelyek lehetővé teszik számukra a helyiség vízellátásának, páratartalmának, hőmérsékletének és szén-dioxid-koncentrációjának szabályozását – olvasható a beszámolójukban.

Fotó: NASA

A NASA által közzétett alábbi videó bemutatja a növények 27 napos, felgyorsult növekedési folyamatát az űrállomáson – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 15. rész – Falusi Fortélyok Iskolája (videó) Speciális kertészeti és akvakultúrás termékek előállítását kutatják Veresegyházán A nap képe: a Hold színei 10 éves megfigyelés során Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam