2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden

Az ökológiailag kiemelkedő hasznosságú katonalégy lárváját a nevelés során szerves melléktermékkel takarmányozzák. Orvosolja a szerves hulladékgazdálkodás örökké fennálló problémáját, a faj ugyanis képes elfogyasztani és magas minőségű fehérjévé, valamint biotrágyává alakítani gyakorlatilag bármilyen szerves anyagot.

Az Impact Venturestől kapott 570 millió forintos befektetésből 2022-re egy napi 6 tonnás élőlárva-kapacitású, automatizált feketekatonalégy-tenyésztő és -feldolgozó üzem épül, mellyel a régió meghatározó rovaripari vállalkozásává válhat a Grinsect.

Friss, minőségi takarmányon nevelt feketekatonalégy-bábok. Ideális körülmények között tartva a bebábozódástól számított 9-14. napon kelnek ki a legyek, melyek magas tápanyagtartalommal rendelkező, repülő eleségként szolgálnak hüllők és madarak számára Fotó: grinsect.com

A Grinsect tavaly létrehozta az ország első – és eddig egyetlen – NÉBIH-engedéllyel rendelkező rovarfehérje-előállító kisüzemét. A jelenlegi, Csongrád-Csanád megyében lévő, 200 kilogramm/nap élőlárva-kapacitású kisüzem mellé a befektetésből egy napi 6 tonna élőlárva-kapacitású automatizált, közepes méretű üzem építése valósul meg 2022-ig.

A befektetés megvalósulásával a kapacitásbővítésnek köszönhetően a Grinsect évi közel 4500 tonna szerves hulladékot hasznosít majd újra értékes rovartakarmányként.

Frissen szüretelt, tisztított, európai uniós szabványok szerint nevelt és feldolgozott, 100 százalékban magyar tenyésztésű feketekatonalégy-lárvából készült, GMO- és antibiotikummentes prémium rovarliszt. Alkalmas a szója és a halliszt teljes vagy részleges kiváltására, takarmányozási célokra, elsősorban petfood- és haltakarmány-alapanyagként Fotó: grinsect.com

A cég a tevékenysége során a nem invazív, gyors fejlődésű fekete katonalegyet vertikális rendszerben, intenzív körülmények között tenyészti és dolgozza fel. Ennek köszönhetően évi több mint 2100 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, és évente mintegy 300 tonnával a túlhalászatot.

A steril tenyésztésnek és növényalapú takarmányozásnak köszönhetően a lárvák mindig frissek, nem fertőzésveszélyesek, kiváló beltartalmi értékekkel rendelkeznek. A precíziós nevelés miatt a Grinsect feketekatonalégy-lárvái azonos korúak (14-15 naposak) és méretűek (~0,15 g/db), így az előbábok (fekete lárvák) aránya minden esetben 2 alatti. Tökéletes eleség házi kedvenceink, elsősorban hüllők, kétéltűek, halak, madarak számára Fotó: grinsect.com

Az ökológiailag kiemelkedő hasznosságú légy lárváját a nevelés során szerves melléktermékkel takarmányozzák, amely

amellett, hogy orvosolja a szerves hulladékgazdálkodás örökké fennálló problémáját, egy úgynevezett biokonverziós folyamat útján új elemet hoz a takarmányozási láncba. A faj ugyanis képes elfogyasztani, és magas minőségű fehérjévé, valamint biotrágyává alakítani gyakorlatilag bármilyen szerves anyagot.

A felnevelt lárvák élő vagy feldolgozott formában kiváló beltartalmi értékű takarmányként hasznosíthatók, hiszen a rovarliszt rendkívül magas fehérjetartalommal rendelkezik.

A lárvából készült, szintén GMO- és antibiotikummentes prémium zsiradékot főleg petfood- és haltakarmány-alapanyagként ajánlják Fotó: grinsect.com

A fekete katonalégy ilyen módú hasznosításával egy alternatív, környezetbarát megoldást kínálnak a takarmányozásban, hiszen a rovarliszt részlegesen vagy akár teljesen alkalmas a szója, illetve a halliszt kiváltására.

A rovarok tenyésztése és takarmányozási célú vagy élelmiszeripari hasznosítása nem új keletű. Világszinten, így Európán belül több országban is dinamikusan fejlődő piaccal rendelkezik. A fokozott környezeti terhelés és az agráriumban fellelhető véges erőforrások különösen felértékelik ezt a fiatal szektort, a benne rejlő pénzügyi potenciál pedig különösen vonzó a befektetői szféra számára.

Neked ajánljuk
Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) Szőlőmetszés télen és kora tavasszal (videó) Országos sasszámlálásra készülnek a madárvédők a hétvégén Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam